Украйна плати 15 млн. долара за руски газ

Украйна плати 15 млн. долара за руски газ

Украйна плати 15 млн. долара за руски газ

Руската енергийна компания „Газпром“ е получила от Украйна 15 млн. долара предплата за мартенските й газови доставки в страната, предаде РИА Новости, позовавайки се на говорителя на „Газпром“ Сергей Куприянов.

Той потвърди, че тази сутрин „Газпром“ е получила сумата. Куприянов обаче допълни, че при настоящото ниво на потребление в Украйна, предплатеното количество може да бъде използвано за едно денонощие.

Във вторник Русия заплаши да спре газа за Украйна, което може да заплаши доставките към Европа. Според „Газпром”, Украйна не е внесла авансовото плащане за март.

„Украйна не е направила своевременно новото авансово плащане за газ. Към днешна дата са предплатени само 219 млн. куб.м. За превода на средства от „Нафтогаз Украйна“ по сметката на „Газпром“ са нужни около два дни. Затова доставките на газ за Украйна може да бъдат спрени още след два дни, което създава сериозни рискове за транзита на газ към Европа“, коментира  директорът на „Газпром“ Алексей Милер.

От своя страна „Нафтогаз“ обвини руския газов гигант „Газпром“, че не доставя предварително платения природен газ в Украйна. От „Нафтогаз“ твърдят, че вместо заплатените 114 милиона куб.м. газ, „Газпром“ е доставил само 47 милиона куб. м., което е нарушаване на договорите между двете страни.

Вижте още: „Чирен” ще спасява страната, ако газовите доставки се нарушат

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ