ЧЕЗ съди страната ни за стотици милиони

ЧЕЗ съди страната ни за стотици милиони

ЧЕЗ съди страната ни за стотици милиони

Дело за „стотици милиони евро” срещу България заведе чешката енергийна компания CEZ Group в Международния център за уреждане на инвестиционни спорове ICSID към Световната банка.

„Подробностите за процеса са поверителни, затова не можем да ви кажем конкретна сума. Предприемаме тази стъпка след редица интервенции на българските институции, които вредят на дейността на ЧЕЗ в България и в дългосрочен план поради критичната ситуация на местния енергиен пазар", обяви пред „Труд” говорителят на компанията Барбора Пулпанова.

Тя обясни, че още през ноември 2015 г. групата е изпратила до българското правителство предхождаща жалба за доброволно уреждане на спора, което е било пренебрегнато.

„Подготвени сме да защитим нашите инвестиции по всички възможни начини, а арбитражът е следващата логична стъпка”, поясни и Иво Хлавач, шеф на дивизията за външни връзки и регулация.

Страна по арбитражните дела срещу България представлява дирекция „Съдебна защита” към Министерството на финансите. От ведомството на Владислав Горанов коментираха пред „Труд”, че са уведомени за хода на събитията, „делото е в много ранен етап и най-вероятно ще се проточи”. Оттам коментираха още, че „за да не се наруши интересът на държавата, можем да коментираме само това.”

ЧЕЗ стъпи на българския пазар в края на 2004 г. и към момента обхваща близо 3 млн. потребители. През годините компанията многократно искаше увеличение на цената на електроенергията с проценти, които невинаги получаваше, настояваше и за това държавата да признае по-голям процент от технологичните разходи.

През 2013 г. започна процедура за отнемане на лиценза на компанията за нарушения на обществени поръчки и възлагането им на свързани с компанията майка фирми, която бе прекратена. В края на март 2016 г. ЧЕЗ поиска поредно увеличение на цената на тока у нас с близо с 20%, но държавният регулатор КЕВР не допусна това. Цената на тока в Западна България остана без промяна от 1 юли, само дни преди компанията майка да заведе дело срещу България.

„Информираните сме за иска, разполагаме с официалното съобщение. Тепърва ще се уточнят параметрите на претенциите към България”, уточниха от КЕВР.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ