„Газпром“ може да строи продължения на „Турски поток“ в Европа

„Газпром“ може да строи продължения на „Турски поток“ в Европа

„Газпром“ може да строи продължения на „Турски поток“ в Европа

Руският енергиен гигант "Газпром" не изключва възможността да участва в проекти за строителство на газопроводи в Европа, които ще бъдат инфраструктурно продължение на "Турски поток". Това заяви днес в Берлин ръководителят на руската компания Алексей Милер, цитиран от агенция ТАСС. По думите му при строителството на инфраструктурата на "Турски поток" "Газпром" ще работи в рамките на третия енергиен пакет.

"Газпром" вижда сериозни рискове в европейския модел за диверсификация на газовите доставки, но е готов да работи с Еврокомисията, добави Алексей Милер в изказването си на конференция на елитния Валдайски клуб, цитиран от bTV. По думите му ако цената на руския газ бъде еднаква за всички европейски държави, то тя ще бъде с максимални стойности.

Милер отбеляза също, че компанията ще е готова да си сътрудничи с Европейската комисия по всички модели, включително и Европейския енергиен съюз. Коментарите си отправи на конференцията на "Валдайския клуб по европейската енергийна сигурност". Първото заседание на този форум бе през 2004 г. във Велики Новгород, на езерото Валдай, което дава и името му.

Ръководителят на концерна представи нови възгледи. "Състоянието на азиатските пазари ще се превърне в основен фактор за ценообразуването на европейските пазари на газ. Трябва да се разбере, че в най-близка перспектива ценообразуващият фактор на европейския пазар ще стане азиатския пазар", посочи Милер.

В тази връзка той подчерта, че "Газпром" ще реализира стратегията си да развитие на евроазиатския пазар с нови партньори. "Векторът на движението е от европейска към евроазиатска стратегия за функциониране на пазара. Започна формирането на нов газов пазар – евроазиатският", подчерта той.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ