„Росатом" готова да превозва ядрено гориво по въздух

„Росатом готова да превозва ядрено гориво по въздух

„Росатом" готова да превозва ядрено гориво по въздух

„Росатом“ изпълнява в срок всички задължения по доставката на свежо ядрено гориво и обратното извозване на отработено ядрено гориво към чуждестранните си партньори. Това съобщиха от компанията, след като вчера Русия официално спря сухопътния превоз на ядрено гориво през Украйна с аргумента "заради сложната обстановка в страната". 

„Независимо от забраната за движение на железопътни композиции, натоварени с продукция, свързана с ядрения горивен цикъл през територията на Украйна, която беше издадена от Държавния комитет по ядрено регулиране на Украйна на 28 януари 2014 година, компанията за гориво на „Росатом” - „ТВЕЛ” ще изпълнява своите задължения по доставката на ядрено гориво за чуждестранните АЕЦ”,  заяви вицепрезидентът на ТВЕЛ Василий Константинов.

„Продължаваме да работим в обичайния си режим с всички чуждестранни партньори и те се отнесоха с разбиране към промяната на маршрута”, подчерта Константинов.

По думите на официалния представител на „Росатом” Сергей Новиков, за своевременната доставка на ядрено гориво от Русия е възможно да бъдат използвани варианти, алтернативни на маршрута през Украйна. „Те могат да се различават както от географска, така и от логистична гледна точка”, отбеляза Сергей Новиков.  

Експерти на „Росатом“ отбелязват, че при необходимост компанията има вариант за транспортиране на горивните елементи със самолет по алтернативни маршрути.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ