За 6 месеца - 1400 нови работни места за младежи

За 6 месеца - 1400 нови работни места за младежи

За 6 месеца - 1400 нови работни места за младежи

Над 1400 нови възможности за професионална реализация на млади хора са били създадени у нас само през последните 6 месеца от участниците в първото паневропейско бизнес движение за подобряване на младежката заетост "Алианс за България". То бе основано през септември миналата година по инициатива на Нестле, а България е един от най-активните участници в него, тъй като инициативата бе лансирана и на местно ниво от Нестле България - най-голямата компания в сектор "Храни и напитки" у нас. Това стана ясно на медиа брифинг днес с участието на евродепутат Ева Паунова, заместник-министъра на образованието и науката Ваня Кастрева, изпълнителния директор на Българската агенция за инвестиции Стамен Янев, заместник-кмета по „Финанси и стопанска дейност“ на Столична община, старши експерт в Главна дирекция „Услуги по заетостта” в Агенция по заетостта Мария Димитрова, изпълнителния директор на Нестле България Хуан Карлос Пералехо, представители на компаниите, членове на Алианса в България и едни от първите младежи, намерили своята реализация в рамките на инициативата.

Младежката безработица в Европа придобива тревожни размери, над 5 млн. души сред младите хора на възраст до 29 г. са без работа и като процент сред тази възрастова група, това е повече от общия процент безработни в ЕС. В България всеки 4-ти млад човек до 29-годишна възраст е безработен. Тази статистика е един от главните стимули за създаването на мащабното бизнес партньорство, което си поставя за цел да създаде 100 000 нови работни места за млади хора в общността в периода 2014-2016 година, стана ясно още на брифинга.

От учредяването на инициативата през септември миналата година, на европейско ниво към нея са се присъединили повече от 200 компании от най-различни отрасли. У нас те вече наброяват 30. За по-малко от 6 месеца Нестле България и членовете на „Алианс за младежта“ в България са организирали 80 различни събития и обучения с участието на над 30 000 български младежи и планират да засилят дейностите си в подкрепа на младите през годината. Само Нестле си поставя за цел за периода 2014-2016 г. да създаде 20 000 работни места от общата квота в ЕС. В България компанията се ангажира да предостави възможности за работа и стаж на 330 млади хора за същия период. До момента 194 младежи са намерили своето място в компанията и са вече част от Нестле България. Средно над 50% от младежите, кандидатствали за работа по стажантски програми в компаниите, участващи в Алианса след това получават предложение за постоянен трудов договор, стана ясно от данни, изнесени от представители на тези компании сред които са Adecco, Андреа, A-Team, Vivacom, Chep, Дедракс, Дунавпак Родина, Good Mills Bulgaria, Moto Pfohe, Маус Принт, Nielsen, Publicis, "Юрий Гагарин" АД.

„В Нестле България силно вярваме в потенциала на младите хора. Като представители на един от най-големите стратегически инвеститори в страната за нас е важно да помагаме на българските младежи като им дадем шанс за развитие и реализация в собствената им държава и като ги подготвим за успешно навлизане в кариерата. Това е само началото и вярваме, че все повече млади хора ще имат възможност да се възползват от нашите инициативи“, коментира Хуан Карлос Пералехо, изпълнителен директор на Нестле България.

„Инициативата „Алианс за младежта“ е не просто важна, тя е нужна, защото само така можем да помогнем на младите хора да намерят своя път в професията и в живота, а да не попаднат в групата на младите хора, които не учат, не работят и не се опитват да се приспособят към пазара на труда. За мен е важно и че тази програма на практика произвежда професионалисти. Икономиката има нужда от тях, за да се развива. Те са ключови за бъдещето на бизнеса, но и на обществото.", коментира евродепутат Ева Паунова, която се ангажира активно да насочва вниманието на европейските институции към важността на връзката между образованието и бизнеса за успешното кариерно развитие на младите хора."

Копманиите, участници в Алианса осигуряват професионални стажове, обучение и подкрепа за реализация през допълнителни инициативи като CV клиники, консултативни програми и академии, в които предават практичен опит и насоки на младежите за успешно кандидатстване за работа.  

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ