България се озова в Топ 10 на най-негостоприемните нации в света

България се озова в Топ 10 на най-негостоприемните нации в света

България се озова в Топ 10 на най-негостоприемните нации в света

България е една от най-негостоприемните страни в света според нов доклад за световния туризъм, публикуван от Си Ен Ен. Страната ни се нарежда в десетката на държавите, чиито жители са най-нелюбезни към чужденците.

Нов доклад, изнесен за първи път на Световния икономически форум, определи най-гостоприемните и най-неприветливи за туристите нации по света. В "Доклад за конкуренцията при пътуванията и туризма 2013" са класирани 140 държави според тяхната привлекателност и конкурентоспособност в туристическия отрасъл.

Подробните анализи включват любопитния критерий "Отношение на местните към чуждестранни посетители", пише Си Ен Ен. Коя е най-негостоприемната страна в света според сухите цифри?

Изненадващо, съмнителната чест се пада на Боливия, която получава 4,1 точки по седембалната скала, в която 0 се равнява на "посетителите не се чувстват добре дошли", а 7 - на "посетителите са посрещнати изключително приветливо".

След Боливия в антикласацията се нареждат Венецуела и Руската федерация. Въпреки развитите си туристически отрасли, Словакия, Южна Корея и Китай споделят осмото място по негостоприемност. Родната ни България е девета с рейтинг от 5,5 по скалата на недружелюбието.

Най-гостоприемна изненадващо се оказа ледената Исландия с индекс от 6,8 по скалата на любезността. На четвърто място се нарежда западната ни съседка Македония с 6,7. Вижте топ 10 на най-гостоприемните и най-хладни към гостите си нации. При определянето на класиранията са взети предвид и други фактори от сферата на туризма и качеството на услугите.

Най-гостоприемни

1. Исландия 6,8

2. Нова Зеландия 6,8

3. Мароко 6,7

4. Македония 6,7

5. Австрия 6,7

6. Сенегал 6,7

7. Португалия 6,6

8. Босна и Херцеговина 6,6

9. Ирландия 6,6

10. Буркина Фасо 6,6

 

Най-негостоприемни

1. Боливия 4,1

2. Венецуела 4,5

3. Руска федерация 5,0

4. Кувейт 5,2

5. Латвия 5,2

6. Иран 5,2

7. Пакистан 5,3

8. Словакия 5,5

9. България 5,5

10. Монголия 5,5

Пълния текст на доклада може да видите тук

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ