Най-лошите икономики в света

Най-лошите икономики в света

Най-лошите икономики в света

Икономиката на Чад е най-изостанала в света, според авторите на "Уолстрийт Джърнъл". След като състави класация на най-добрите икономики, американското издание представя списък и на най-лошите. То основава оценката си на глобалния индекс за конкурентоспособност (GSI) на Световния икономически форум.

Африканската нация е посочена на първо място в антикласацията, заради БВП на глава от населението от 1006 долара, достъпа до интернет на едва 2,1% от жителите и държавния дълг от 34% спрямо БВП. Най-големият проблем по отношение на правенето на бизнес в Чад е липсата на финансиране. Субсахарската страна има най-лошата инфраструктура в света, според Световния икономически форум. Електричеството, транспортът, телефонните линии – фиксирани и мобилни, са изключително ограничени. Разпределението на публичните фондове е изначален проблем. Защитата на гражданските права за собственост е неразвита. Чад е номер едно и по отношение на незаконните плащания и подкупите.

Втората най-лоша икономика в света е тази на Гвинея. БВП на глава от населението там е едва 519 долара. Интернет достига до 1,6% от гвинейците. Дългът е 43% спрямо БВП. Страната има една от най-некачествените инфраструктури. На сигурен достъп до електричество не може да се разчита. Броят на стационарните телефонни линии на 100 души е най-нисък в света. През 2010 г. е имало 38 000 болни от малария на всеки 100 000 души – най-лошите инциденти, свързани с тази болест, се развиват там. Най-големият проблем за бизнеса в Гвинея е корупцията.

Трета е Бурунди с 282 долара БВП на глава от населението – вторият най-нисък в света. За сравнение, в най-богатата държава по БВП на глава от населението Катар той е 90 523 долара, а в България е бил близо 7000 долара към 2012 г. Държавната задлъжнялост е 32%. Достъп до интернет имат 1,2% от хората. И там най-големият проблем за бизнеса е липсата на достъп до финансиране.

В антикласацията следват Йемен, Сиера Леоне, Хаити, Ангола, Мавритания, Буркина Фасо и Мианмар.

Запитани коя е най-голямата пречка в страната им за правенето на бизнес, жителите на Йемен са посочили липсата на полицейски контрол, следвана от неадекватната инфраструктура и неразвитата мрежа за доставки. БВП на глава от населението на Йемен надхвърля 1300 долара. 17,4% от хората имат интернет. В Йемен се вихрят насилие и тероризъм.

Сиера Леоне пък е една от много малкото страни, изследвани от Световния икономически форум, които отчитат негативни брутни национални спестявания за 2012 г. Освен това в нея се вихри една от най-лошите инфлации в света – 13,8%. Маларията също е повсеместна, както и туберкулозата, която се случва средно на 700 от всеки 100 000 души. По отношение на здравеопазването, Сиера Леоне се приближава до дъното. Средната продължителност на живота е едва 47,8 години – най-кратката от всичките изследвани 148 страни.

По отношение на Хаити, да припомним – през 2010 г. бедната нация беше разтърсена от чудовищен трус, който погуби над 300 000 души. Преди него тя едва свързваше двата края. Днес условията за наличието на базисна икономика са минимални. Пристанищата и пътищата й са сред най-зле оценяваните. БВП на глава от населението е 759 долара. 10,9% от хората имат интернет.

Ангола е доста по-богата с нейните 5873 долара БВП на глава от населението, но основният й проблем е корупцията. В страната бушуваше тежка гражданска война повече от четвърт век, която приключи през 2002 г. След това Ангола стана основен производител на петрол и се присъедини към ОПЕК през 2006 г.

Мавритания е считана за една от най-лошите нации по отношение на висшето образование и обученията, нужни за изграждането на компетентна работна сила. Буркина Фасо в Западна Африка също е дом на една от най-лошите образователни системи в света, но съчетана с ужасяващо здравеопазване. Страната има една от най-високите степени на смъртност сред деца – 81,6 смъртни случая на 1000 родени бебета. Основен проблем през бизнеса там също е липсата на достъп до финансиране.

Мианмар е десетата най-малко конкурентна нация на планетата, въпреки прогреса, който постигна през 2011 г. В нея наскоро приключи десетилетното управление на военните. От тогава приключи изолацията й. Въпреки това икономиката й остава сред най-изостаналите, заради липсата на голям брой основни изисквания като закони, прозрачност в правителствените политики и инфраструктура.

Още за страните, изброени в списъка, можете да научите от първоизточника тук.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ