Акциите държат рекордите

Акциите държат рекордите

Акциите държат рекордите

Уолстрийт приключи миналата седмица със слабо повишение, което изцяло се дължеше на лекото разочарование в новините за пазара на труда в САЩ. Индексите не регистрираха рекордни стойности, но са няколко пункта под историческите си максимуми.

Безработицата отчете намаление, но увеличението на новите работни места е с по-бавни темпове, отколкото в началото на годината. Това е причината да се търсят акции в очакване на задържане на стимулите от Федералния резерв. Три дни преди доклада за безработицата, обаче, инвеститорите бяха стресирани от коментарите на председателя на Фед Джанет Йелън за високите цени на акциите. Изявлението й беше доста по-предпазливо в сравнение с известното определение за „нерационално изобилие“, което бившият ръководител на централната банка Алън Грийнспан направи по време на балона на технологичните акции. Вероятно притеснението на пазара остава ограничено, тъй като стимулите ще се запазят още дълго време, корпоративните печалби продължават да растат, а поскъпването на долара движи капиталите към борсата.

Намалението на лихвата в Китай потвърждава тезата за задържането на монетарните стимули в глобален мащаб.

Вижте още: Важни новини задържаха курса на еврото

Европейските пазари също отбелязаха ръст през втората половина на миналата седмица, която им позволи да приключат с повишение за периода. Най-добре се представиха германските книжа, а индексът DAX скочи с 2.2%. Изборите във Великобритания не отличиха британския пазар, но със сигурност премахнаха значителен риск за инвеститорите, които изтеглиха от страната над 250 млрд. долара през последните месеци.

Такива потоци има и от много други страни, като капиталите се насочват към американски активи, включително и акции. Затова е много трудно се каже, че балонът на цените се е раздул прекомерно и предстои да се спука. През летните месеци често има корекции на Уолстрийт, но високите цени на акциите ще останат на дневен ред.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ