Армия призраци гони озверял вълк

Армия призраци гони озверял вълк

Армия призраци гони озверял вълк

Две новини не ми дават мира. И двете са с елементи на криминале и роман на ужасите. Имат заплетен сюжет, интрига и неочакван зловещ край.
Едната е съдбата на вълчицата от благоевградския зоопарк. Другата е българската армия на границата. На пръв поглед две различни книги – да, но писани от българския гений, което по странен начин ги сближава.

От два дни в Благоевград една вълчица, подобно на Куджо от Стивън Кинг, е в неизвестност и всява страх и ужас. Тя е изчезнала при драматични обстоятелства – пазачът на клетката умира. Казват от инфаркт – знае ли се. Роднините не поискали аутопсия. Вълчицата излиза на свобода. После идва информация, че се завърнала – била родена в зоопарка. После, че това не било вярно – все пак дивото зове. Интригата се заплита. Куджо подивява. От зоопарка успокояват, че вълчицата е „добронамерена и дружелюбна”. Да видим. И Куджо беше най-добрият приятел на човека.

После стана една...Мътна и кървава.  

Сега фабулата в Благоевград е все още някъде в трето действие. Интригата ще се заплете, когато се включат ловците. Тръгва продължението на „Нелепата смърт на ягуара Алонсо в Ловеч”. Той избяга от ловешкия зоопарк. И той мил и дружелюбен, любимец на децата. Ловците си направиха сафари. Все пак малцина могат да си позволят истинско сафари в Африка.   

И един от тях застреля Алонсо. Такава е трагичната развръзка от "операцията" по издирването на 9-годишния ягуар, в която се включиха около 50 човека – полицаи и ловци. Уж щяха да го упойват със стрелички, но не могли. Междувременно журналисти от сайтове, радиа и телевизии, които следяха развоя със затаен дъх, пуснаха новината, че Алонсо е подивял. Дивото го позовало, отказвал да се подчини и да се върне. Станал опасен за хората. И тогава го убиха. Даже неговият кръстник и осиновител кметът Минчо Казанджиев каза почти през сълзи, че нямало друг начин.  
Докато пиша тези редове Куджо е още жив. Ловците още не са тръгнали, няма я и новината-заклинание, че вълчицата е станала опасна за хората. Дано извади късмет, макар че не ми се вярва.
Другият сюжет с елемент на криминале и филм на ужасите е една призрачна войска на границата. В четвъртък министър-председателят Бойко Борисов обяви, че е подписал сутринта „извънредна заповед 1000 военни да подкрепят силите на "Гранична полиция" на границата с Турция”.

МВР даде специален брифинг, на който главният секретар Георги Костов подчерта, че това не е знак на недоверие към турските ни партньори. С което още повече засили интригата. Пришълци? Терористи? Война? Тайна.  

На другия ден в петък, някъде около 12 ч., военният министър Ненчев заплете още повече сюжета. Той потвърди новината на премиера си, но на своя глава намали броя им. „130 военнослужещи със съответната техника са на границата ни”, заяви земеделецът реформатор.

Пак в петък, един час по-късно, Борисов прати сценария вече при романите на ужаса. „Към момента не се налага изпращане на армейски части на българо-турската граница”, заяви министър-председателят.

Ако смятате, че премиерът слага точка на интригата, ако си мислите, че това е хепиендът на мистерията с българските войници-призраци, появяващите се и изчезващи от границата, много се лъжете.

Министър Ненчев, неделя, БиТиВи: „Точно 111 души към момента охраняват българо-турската, българо-гръцката и българо-македонската граница”. .

Та някой знае ли къде е армията ни?  Военният министър? Министър-председателят? Тя на чии заповеди се подчинява? И изобщо има ли я? Призрак ли е?

Куджо, примрял от страх се, се крие някъде в шубраците на благоевградския зоопарк. Ако го погнат ловците, той ще се пресели при Алонсо. Куджо има само един шанс – да пуснат подире му войската. Българската армия хем я има, хем я няма. Зловещият подивял Куджо, гонен от армия призраци.  

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ