Беседи с българоскептик

Беседи с българоскептик

Беседи с българоскептик

Имам приятел, който определя себе си като българоскептик. Обича родината си, патриот е, но ненавижда политиците. Не гласува и избягва да говори за политика. Не вярва, че ще се оправят нещата в страната. Когато някой му каже, че все пак след двадесет години ще е пенсионер и заради втория пенсионен стълб ще взема голяма пенсия, той му отговаря:”Да, след двадесет години в тая държава ще сме останали само ние с големите пенсии и циганите да ни я крадат.” И спорът приключва.

И аз, и други негови приятели, се опитваме да му вдъхнем малко оптимизъм, но с никакъв успех. Според Българоскептика държавата ни е прогнила от корупция и нищо не е в състояние да я промени. Даже да докараме младите румънски прокурори. „На третия месец те вече ще са по-българи от нашите”, казва той.

Иначе Българоскептика има мнение по всичко. Преди мача с Италия той обяви, че на вратата ще пази не футболист номер едно на България Владо Стоянов, а третата резерва в неизвестен турски отбор Ники Михайлов. „Това е сделката на таткото с треньора – аз те назначавам, ти налагаш сина ми.” , твърдеше разпалено той. Така и стана. Цял мач стояхме на тръни италианците да не уцелят вратата. Уцелят ли я, топката влизаше. „Е, видяхте ли каква е тази държава! Няма значение класирането, няма значение публиката. Важното е само Татювото да играе…”, каза ни победоносно след мача, а ние мълчахме.

След като стана ясно, че след Сделката на века за 1 евро прокуратурата може да си върне предишните правомощия и да започне да разваля съмнителни далавери, всички му казахме: „Ето, виж, започва се. Работите тръгват.” „А бе вие луди ли сте? – отвърна той – Вие знаете ли какво ще настане тука, ако Нашата прокуратура започне да оценява сделките? Кракът на чужд инвеститор тука повече няма да стъпи! Прокурорите, по заповед на политиците, ще си пъхат носовете точно там, където има много пари, но не за да прекратят прецакването на държавата, а в комбина лично да се облажат…” И  май пак беше прав. „Ще по.

вярвам, че някой иска да се каже истината за КТБ чак когато видя извадени на показ раздадените от Цветан Василев платинени карти.”, завърши Българоскептика. „Ами интервюто на Цветан Василев? Не започва ли да се разплита чорапът?”, напъваме го още ние. „Какво интервюто? Само гледайте какво ще каже Цацаров по въпроса.”, отвърна ни тойИ още на другия ден главният прокурор коментира: „Аз тези романи отдавна съм спрял да ги чета". И ние спряхме да питаме.

Българоскептика обича и често цитира вазовите хъшове, които от Влашко заставали на брега на Дунава и гледали към България и си казвали: „Боже, колко е близо и колко далече!” Е, ние сме така, като гледаме какво правят румънските прокурори, казва ни той. По този въпрос премиерът също има мнение по въпроса. “Не се подвеждайте по Румъния - каза вчера Бойко Борисов. - Трябва да гледаме Германия и държави, където наистина има върховенство на закона.” Борисов пък е румъноскептик. Също като колегата си Настасе. И той много мрази румънските прокурори.


Петър Бойчев

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ