Боно: Да почетем усилията на САЩ в борбата срещу СПИН

Боно: Да почетем усилията на САЩ в борбата срещу СПИН

Боно: Да почетем усилията на САЩ в борбата срещу СПИН

„Диагнозата СПИН създаде почти екзистенциална криза в Запада. Тя ни накара да се запитаме големите, неудобни въпроси, като този дали капитализмът, който създаде глобалното село и го изпълни с хора, може да създава и глобални решения. Дали сме постигнали напредък в благотворителната дейност… или в правосъдието?”

Това разсъждава по повод днешния световен Ден за борба със СПИН легендарният вокалист на ирландската рок група U2, „добрият самарянин” според сп. „Тайм”, общественик, визионер и участник в множество благотворителни инициативи в полза на бедните, бедстващи африкански държави – Боно.

Той разказва за трогателен момент в живота му преди около 10 години, който никога няма да забрави. В този момент е бил наблюдател на ситуация в Африка, в която медицински сестри са съобщавали диагнозата „ХИВ позитивен” на пациенти и след това са им казвали, че няма лечение. „Не видях гняв в изражението им. Нямаше протест. Ако имаше нещо, то бе просто вид примирение”, описва той реакцията на пациентите.

Всъщност гневът е бил сред сестрите, които са знаели, че когато казват това на хората е имало лечение, само че не за най-бедните хора в изостаналите, слабо развити държави. Абсурден е фактът, че инцидентът на географията е трябвало да реши дали пациентите им ще получат двете мънички хапчета дневно, които ще спасят живота им, са смятали те.

„И всички ние, които бяхме свидетели на тези отдадени африкански работници, които издаваха смъртна присъда след смъртна присъда, все още чувстваме ярост и гняв”, казва Боно. По думите му необузданата загуба на толкова много животи в Африка е обидила самата идея за Америка: идеята, че всички хора са създадени равни и че съдбата ти зависи изцяло от теб.

В края на 90-те години на 20.век специалистите в борбата със СПИН в Съединените щати и по света са обединили усилия с учените и докторите, с настояването някой, който и да е, да изгаси този пожар, разказва той. Към 2002 г. 2 млн. души са загинали от СПИН и още 2 млн. са били инфектирани с ХИВ. По това време само 300 хил. от хората в бедните държави са били лекувани.

Днес вече говорим сериозно за края на тази глобална епидемия, смята Боно. 6,6 млн. души по света са лекувани с животоспасяващи лекарства. Въпреки това твърде много все още продължават да бъдат инфектирани.

„Как стигнахме до тук? Америка поведе. Имам предвид, наистина поведе”, казва Боно.

Той смята, че Съединените щати в борбата си с коварната, смъртоносна болест, са направили най-големия си акт на героизъм след този, когато са се хвърлили във Втората световна война. Това се е случило благодарение на много хора: на гей общностите в страната, на „овехтелите” студенти-активисти, на военните, които са нарекли СПИН-а в Африка въпрос на национална сигурност, на Джефри Сакс, Джордж Сорос и Бил Гейтс, които подпомогнаха Глобалния фонд за борба със СПИН, туберкулоза и малария; на Рупърт Мърдок („да, той, същият”, казва Боно), който е предложил кориците на News Corporation. Както и на консервативния президент Джордж Буш, който е повел най-големия досега отговор на пандемията. В тази борба участват и Бил Клинтън, „който изви ръцете на фармацевтичните компании, Хилари Клинтън и настоящият президент на САЩ Барак Обама, от който се очаква да довърши това, което предшествениците му са започнали. Във всичко това са се включили и обикновените граждани, американците, като татуиран шофьор на камион, който, когато е чул колко шофьори умират от СПИН в Африка, е казал на Боно, че е готов той да превози животоспасяващите хапчета.

„Това бе умна сила. Гениална, всъщност”, смята Боно. През 2007 г. 8 от 10-те държави в света, които са виждали САЩ най-наивно, са били африкански. „И не може да бъде лошо нещо за Америка да има приятели на континент, който е приблизително половината мюсюлмански и който до 2025 г. ще надхвърли населението на Китай”, смята той.

„В днешния Световен ден за борба със СПИН бих искал да спрете и да се замислите какво Америка постигна в тази война, за да защити животи много далеч и свещени принципи, близо до дома”, пише още Боно.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ