Бонус върнат – бонус приет!

Бонус върнат – бонус приет!

Бонус върнат – бонус приет!

Заповедта на премиера към „поощрилите се“ чиновници да върнат премиите, които са си раздали, остана тих и без особено удовлетворение морален триумф за обществото. Хората, които си броят стотинките за кисело мляко (в което няма мляко) или се чудят тока ли да си платят или да покрият вноската по кредита май си представяха повече разкаяние и споделена тежест от ситуацията; да оставим настрана съмненията, че всичко е станало проформа и всъщност никой никакви пари не е връщал.

Бонусите обаче не са там, където ги търсим и ние, и премиерът. Бонусите са в манипулираните обществени поръчки, където китайска химикалка за 10-ина стотинки, „пременена“ с лого на Евросъюза започва да струва 5 лв. като „комуникационен материал за проект по Незнамсикойси структурен фонд“. Бонусите са в прикриването на схеми за източване на ДДС, акциз и други финансови благинки от бюджета. Бонусите са в командировките по цял свят и отсядането в многозвездни хотели. Бонусите са на толкова много неподозирани места, че още цяла година само да ги изброяваме, няма да ни стигне мястото за една нищо и никаква седмична колонка…

„Бонус“ е дума с латински корен и по смисъл можем да я преведем като награда за добре свършена работа. Добре свършената работа за държавните служители значи държавата да върви на добре. А никой няма усещането, че тя върви особено добре. Затова и премиите (което е и една по-нашенска дума за „бонус“) повечето обикновени хора ги усетиха като пир по време на чума. 100-те хиляди лева, които една дузина висши чиновници са си раздали сигурно няма да закърпят положението със зеещите дупки в бюджета. И няма да стоплят хората, които мръзнат без дърва и въглища или киснат в наводнените си домове. Затова трябват работа, почтеност и отговорност, каквито пословично липсват във висшите нива на държавната администрация.

Връщането на бонусите е като да хванеш ловка мишка, която е отмъкнала сиренцето от дефектен капан и за ушенце да я заведеш обратно да го върне; след което, по живо, по здраво да я пуснеш отново да си мишкува на воля в склада за сирене. Нито парченцето ще ти свърши някаква работа, нито складът ще бъде дератизиран.

И нека да сме наясно – едва ли някой има нещо против за повече и по-добра работа администрацията да вземе легално бонуси. Недоволството и недоверието идва от голямата обществена увереност, че висшите чиновници не чакат нито на заплатата, нито на бонусите и че промяна в това порочно статукво не се задава…

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ