Борсите и Луната. Връзката е пряка, показва проучване, в което участва и българин

Борсите и Луната. Връзката е пряка, показва проучване, в което участва и българин

Борсите и Луната. Връзката е пряка, показва проучване, в което участва и българин

Убеждението, че лунните цикли влияят върху начина, по който мислим и действаме, е масово разпространено още от едно време. Непрекъснато учени се опитват да открият доказателства, с които да го подкрепят. Причината не е непременно в това, че схващането не е вярно, казват българинът Илия Дичев от Университета на Мичиган и Трой Джейнс от Държавния университет на Ню Йорк в Бъфало. Проблемът би могъл да се състои в това, че много изследвания изучават прояви на крайно поведение и по този начин работят с ограничени примери.

Дичев и Джейнс проучват фондовите пазари, където стотици милиони хора вземат безброй решения всеки ден. В крайна сметка, изтъкват те, ако пълнолунието причинява депресия и песимизъм, както твърди легендата, не може ли да причини и мрачни прогнози за бъдещите парични потоци, които да доведат до инвестиране “на сигурно” и да накарат цените на акциите и съответно възвращаемостта от инвестициите да се понижат?

И наистина, тяхното пълно проучване на 25 фондови борси през последните 30 години показва силна връзка между циклите на Луната и котировките на ценните книжа. За страните от Г-7 средната дневна възвращаемост за една година е по-висока в периода около новолуние, отколкото по време на пълнолуние. Същата тенденция важи и за всички борси, изследвани в по-голямото проучване.

Дори да не сме готови още да се консултираме с лунните цикли за всичките си действия на борсите и за всякакви други важни решения, би трябвало да помним, че дори неочаквани източници могат да произведат надеждни данни и анализи. Причинните връзки винаги трябва да се изследват внимателно.

 

Лайза Бърел, редактор в Harvard Business Review.

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ