Британски вестник негодува срещу европейските студенти

Британски вестник негодува срещу европейските студенти

Британски вестник негодува срещу европейските студенти

Данъкоплатците във Великобритания финансират студенти от ЕС, докато в университетите няма място за собствените им деца, недоволства в авторски коментар „Дейли мейл”.

„Когато погледна студентските си групи отблизо, ми става ясно, че в състезанието не участват само младежи от Великобритания”, отбелязва авторът Рос Кауърд, който преподава журналистика в Университета Роухемптън. „Много от моите студенти сега идват от страните в ЕС – Полша, Испания, Италия, България, Унгария и Литва”, казва още той.

„Защо след като новодошлите от ЕС съставят значителна част от студентското общество в страната, последствията не се дискутират”, пита Кауърд. „Има хора, които ще реагират гневно на темата, твърдейки че повдигането на този въпрос е проява на ксенофобия. Те вероятно ще кажат, че ЕС подпомага мобилността извън границите и че британските студенти са свободни да учат в която страна от ЕС поискат. Само че на практика не става така. Това е еднопосочен трафик.” , посочва Кауърд.

Броят на студентите от ЕС през 2009 г. се е увеличил със 7%, докато студентите от Великобритания са само 3% повече. Европейските студенти се финансират от държавния бюджет по същия начин, както британските. Учащите от страните извън ЕС, като Китай, Индия и Пакистан, плащат пълната си студентска такса, която възлиза на около 10 000 паунда годишно. За сравнение, студентите от ЕС заплащат само към 3 225 паунда за учебна година. Останалото се покрива от британската държава, припомян изданието.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ