Валутната търговия не реагира на изборите в Гърция

Валутната търговия не реагира на изборите в Гърция

Валутната търговия не реагира на изборите в Гърция

Валутната търговия се успокои след изборите в Гърция и еврото не реагира съществено след вота в страната. Изборните резултати бяха очаквани и вече отчетени от пазара. Заседанието на Федералния резерв в средата не седмицата също не се отрази силно, но даде известна подкрепа  на щатската валута.

Централните банкери на САЩ не се оказаха склонни да забавят курса на намаление на стимулите, въпреки негативните ефекти от скъпия долар и спада на петрола. Те вече се отразяват върху дейността на големите компании извън страната и вероятно ще влошат още повече пазарните им позиции по света. Еврото се търгуваше в петък на равнище около 1.13 долара, като отбеляза един цент повишение за седмицата. Най-високите равнища на курса бяха около 1.14 EUR/USD, но не се наблюдаваше постоянна подкрепа от страна на купувачите. Инвеститорите не бързат да затварят доларовите си позиции или купуват активно евро въпреки слабите икономически данни за САЩ, които бяха оповестени през седмицата. Поръчките за стоки с дълготрайна употреба неочаквано се свиха, а ръстът на икономиката през четвъртото тримесечие се оказа по-нисък от очакваното.

Новините от Германия бяха противоречиви. В страната беше отчетено най-ниското равнище на безработица за последните двадесет години, но и отрицателна инфлация, което допълнително сви дохода от лихви. Това е лоша новина за германските банки, които разполагат със значителни капитали и са активни кредитори. Но едва ли ще се промени политиката на нулеви лихви и еврото ще остане под натиск. Новата седмица ще премине под знака на важни икономически новини от САЩ. Ако предстои някакъв ръст на еврото, най-вероятно би трябвало да стартира именно в близките няколко дни.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ