Великите марки: Hendrick's Gin

Великите марки: Hendrick's Gin

Великите марки: Hendrick's Gin

Този път говорим за марка, която никога няма да бъде лидер на пазара, когато става въпрос за продажби. Но вече е такава що се отнася до престиж. Историята на Hendrick's Gin всъщност е история за това как може да бъде създаден първокласен бранд.

Hendrick's е преди всичко уникален, висококачествен продукт.

Необикновен в много отношения. Като за начало е шотландска марка. Шотландско уиски - да, но джин? Струва ви се невероятно. Мислете като производителите му: "Hendrick's е специален джин и ние силно вярваме, че трябва да бъде произвеждан на специално място". Определение, което морското селце Гарвин в областта Айршир със сигурност заслужава. Друг необичаен факт е, че за направата на този джин се използват около двадесет различни растения и подправки, за да се получи този вкус. В дестилерията на Hendrick's използват краставица при основната запарка в края на процеса, което придава мек вкус и свежест на питието. Използват също екстракт от българско розово масло.

Друг определящ фактор за култовото възприемане на този джин е малката продукция. В началото, когато започва производството му, имало само един дестилатор. Това предизвиквало някои странни ситуации. Ако му се налагало да отиде на зъболекар или във ваканция, производството спирало. Днес след голямо разрастване и утрояване на капацитета производството е доста по-ефективно. Дестилаторите вече са трима - двама мъже и една жена.

Като изключите домашно приготвената ракия на дядо ви, колко са напитките, на които знаете имената на хората, които са ги направили. И като си помисля за "големия брат" в компанията - Grant's Whisky, който произвежда около 1,6 млн. литра на седмица, изглежда странно, когато Hendrick's се гордее с капацитета от 50 литра на час. Разбира се, трябва да изключим времето за обяд или когато футболният отбор на "Селтик" играе мач.

Hendrick's е известен и със специфичния си маркетинг. Обикновено повечето марки предпочитат да спонсорират Formula 1, докато Hendrick's - турнир по крокет. Заглавието на този материал е от един от промоционалните материали на марката. Hendrick's е това, което наричаме създадена марка. Във "Въпроси и отговори" на сайта някой е попитал дали е истина, че Hendrick's е била любимата марка на Хауърд Хюз. Отговорът: "Hendrick's не е бил създаден по времето на господин Хауърд Хюз. Но въпреки това ви благодарим за мнението". Друг подобен въпрос: "Все още ли е жив господин Хендрик?". И отговорът: "Няма господин Хендрик в този свят в момента. Но неговият дух продължава да живее сам по себе си. Да вдигнем тост за Хендрик!".

Дизайнерската работа също е на високо ниво. Бутилката идва от отминалите времена, когато джинът се е продавал като лекарство. Този продукт има много предани купувачи. Дори може да ги наричате фенове. "Един на хиляда предпочита Hendrick's Gin", както самите производители казват гордо. Въпреки че имат дизайна и висококачествения продукт, мисля, че могат да спечелят света единствено с чара си. В представянето на дестилаторите пише следното за един от тях - Алън Ример: "Забелязван е в кръчмите да носи двойния златен медал на Hendrick's от състезанието в Сан Франциско. Още една причина, поради която е уникален". Измислен е също и специален инструмент във вид на лъжица, която прави от краставица малки топки с размера на маслини, които да се сложат в чаша с Dry Martini коктейл. Докато другите имат лъскави реклами в лайфстайл изданията, Hendrick's издава собствен вестник - "Необичайни времена". Под заглавието пише: "Извинете, келнер, в коктейла ми има краставица".

Всеки бар или ресторант, който иска да бъде модерен, незабавно трябва да си купи стек или два Hendrick's Gin. Добавете и няколко краставици. Защото странните шотландци от село Гарвин в Айршир са тук, за да създадат марка на световно ниво. И не го правят с маркетингови проучвания, позициониране на продукта или пиар агенции. Правят го с най-добрия джин и много чар.

Така че, когато някои компании казват "Бъдете известни", аз искам да добавя още: "Бъдете необикновени". Например с това да бъдете съблазнени от краставица.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ