Враг №1 на сигурността

Враг №1 на сигурността

Враг №1 на сигурността

Джовани Сгамбелоне, президент на European Security Group (ESG)

- Господин Сгамбелоне , как се пази ценна фирмена информация (база данни, ноу-хау) от изтичане?

- Да се пита един следовател-детектив, работещ в областта на сигурността, как се пази фирмена информация е все едно да се поиска рецептата на шеф-готвач за негов специалитет. Затова ще ме извините, ако не съм особено изчерпателен. Във всеки случай основата е внимателният избор на персонал, който единствено да има достъп до тази деликатна информация. Периодично трябва да се прави обследване на фирмените помещения за откриване на микрофони и други подслушвателни и видео съоръжения.

- Кои са най-често срещаните проблеми с корпоративната сигурност и как съветвате те да бъдат решавани?

- Почти всички компании сега изпитват трудностите на кризата. По-често срещаните проблеми са кражби, корупция, изтичане на фирмена информация и на стратегии и предлагането им на конкуренцията. Бих посъветвал с риск да се повторя – необходимо е максимално внимание и предпазни мерки в избора на служители с достъп до деликатна информация, и преди всичко строг контрол.

- Застраховка, жива охрана или ползване на модерни технологии – кой е най-добрият начин за опазване на служебното имущество?

- Да се опази служебното имущество не е проблем, особено в наши дни, с използването на напредналите технологии и професионалния опит на специалистите в областта. Остава само един проблем: враг №1 е ... бюджетът, определян за сигурност. Идеално би било да се застрахова стоката и имуществото, да се контролира всяко движение на стока от специализиран персонал, снабден с технически средства. Знам много добре обаче, че това не винаги е възможно, точно заради недостатъчните средства, отделяни за сигурност. Всъщност като изключим застраховките, които са друг бизнес, ако трябва да се даде съвет дали да се избира между живата охрана и технологичната, нямам никакво съмнение по въпроса: препоръчвам живата охрана. Опитът ми показва, че когато става въпрос за професионално организирани банди технологията минава на заден план. Ще призная, че почти винаги сме крачка назад в сравнение с тях. Техническите средства са изключително полезни, но нашият опит показва, че единствено експертното и наблюдателно око на професионален и добре обучен оператор може да реши проблемите.

- Как собствениците на бизнеса могат да се опазят от недобросъвестни служители? Кои са превантивните действия срещу злоупотреба с фирмена информация или имущество?

- Вече отговорих, но бих искал да подчертая нещо друго. Всички предприемачи би трябвало да се научат да приемат охраната сериозно. В България забелязах недоверие към охранителните фирми, търси се ниска цена за сметка на качеството. Ако бюджетът за охрана е недостатъчен, фирмите използват пенсионери или студенти, които при първа възможност напускат. Необходимо е бизнесът да разбере, че охраната не е разход, а инвестиция, която ако е направена по сериозен и професионален начин, несъмнено спестява и увеличава печалбата много повече от цената на самата услуга.

Светлана Тодорова

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ