В защита на анонимността в интернет

В защита на анонимността в интернет

В защита на анонимността в интернет

Три години след самоубийството на популярна актриса, тормозена в интернет, Южна Корея представи радикална политическа програма, която целеше да обуздае излъчването на онлайн омраза. Това коментира Ерик Пфанър в „Ню Йорк Таймс”. Според законите на Южна Корея потребителите в уеб-порталите и другите популярни сайтове трябваше да използват истинските си имена, вместо псевдоними.

През миналия месец обаче правителството на страната съобщи, че се отказва от системата за удостоверяване на самоличността на хората в мрежата. Причината беше хакерски пробив, при който бяха разкрити и откраднати номерата за национална идентификация на 35 млн. южнокорейски граждани, които са им били изискани, за да се регистрират в определени уеб-сайтове.

Опитът на Южна Корея показа, че политиката с „истинските имена” в интернет е лоша идея, казва Пфанър. Заплахата за личните данни е само една от причините. Онлайн анонимността в международен план е ключова за политическите дисиденти, чиято роля е била решаваща в надигането на арабския свят в началото на движенията за демократични промени през февруари. Друга причина е, че ако тя бъде спряна ще бъде прекратена практиката служителите на компаниите анонимно да разказват в блоговете и форумите за недостатъците и нередностите, които се случват на работните им места.

В САЩ, с решение на Върховния съд анонимността в интернет беше защитена, отбелязва още „Ню Йорк Таймс”. „Истинският свят често е мръсен, хаотичен и анонимен. Интернет в по-голямата си част е по-добре също по този начин”, пише в публикацията.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ