Гений без диплома за дипломата

Гений без диплома за дипломата

Гений без диплома за дипломата

ВЪПРОС: Разбрах, че сте прекъснали училище на 16. Мислите ли, че университетската диплома е важна, за да бъде човек успешен? Студент съм и понякога си мисля дали няма да е по-добре, ако прекъсна и започна да се занимавам с нещо друго. Имам няколко страхотни идеи за бизнес. Какъв съвет ще ми дадете? Фелипе Хериджис, Бразилия

 

ОТГОВОР: Образованието е нещо важно. Щастлив съм, че на този етап от кариерата си имам възможността да уча нови неща - от проблемите в промените на климата до възможността да колониализираме Марс.

Щастлив съм и че срещнах толкова интересни хора и че имах възможността да обменям идеи с тях – всеки от бивши лидери Кофи Анан, Нелсън Мандела и Мари Робинсън до учени и еколози от Джеймс Ловлок до Бърт Рутан, инженерът, оглавяващ нашия инженерен екип по проекта „Върджин галактик”.

В действителност, тъй като проектите на „Върджин” са толкова различни и в различни индустрии и нашата фондация „Върджин юнайт” ни заставя да се опитваме да разрешаваме някои от най-сериозните проблеми на нашето поколение, моята работа ми позволява да натрупан опит, който често сравнявам с разширен университетски курс. Наслаждавам се на всяка минута от работата си.

Но в училище не ми беше лесно. Не бях добър ученик, отчасти поради факта, че страдам от дислексия (диагнозата ми я поставиха много по-късно) и отчасти защото не ме свърта много на едно място. Беше ми трудно да се концентрирам в час и прекарвах голяма част от времето си в училище да мечтая и да мисля за нови идеи за бизнес.

Първите няколко проекта, с които се захванах – включително и засаждането на коледни дръвчета – не успяха, но ми позволиха да усетя вкуса на бизнеса и да натрупам знания, за най-важното изкуство – изкуството да делегираш.

Когато станах на 16 бях готов да напусна училище, но баща ми, Едуард Брансън, не беше склонен да ме подкрепи. Един уикенд той дойде в пансиона и се опита да ме убеди да продължа да уча. Надяваше се да стана адвокат като него. С неохота се съгласих. Той си тръгна към къщи, за да обясни „нашето” решение на майка ми.

Тя не бе щастлива от него! Накара го да се върне при мен веднага и да ми каже, че няма проблем и да напусна ако искам. Той го направи, и аз напуснах училище същото това лято. Никога не съжалих. Първо създадох ученическо списание и няколко години по-късно магазините „Върджин рекордс”. Понякога баща ми се шегува, че второто му връщаме към дома е било най-хубавото пътуване в неговия живот.

Но моята история е много лична. Стратегията ми няма да проработи за всеки. Дипломата може да бъде много полезна, защото тя показва, че сте придобили умения и знания, които са ви нужни, за да започнете кариерата си.

Но получаването на диплома е само първата стъпка, и по никакъв начин не е гаранция за успех. Трябва да си изградите страхотна работна етика и да сте твърдо решени да я спазвате – както в работата си, така и в личния живот. Нуждаете се и от известна доза късмет.

Бих ви посъветвал да погледнете на следването позитивно – опитайте се да се насладите на времето в университета. Опитайте нови неща, докато сте там, и може би започнете свой бизнес, ако това е, което ви интересува.

В Йоханесбурс създадохме училище по предприемачество „Брансън”, за да помагаме на собствениците и на техните нови компании. Повечето от нашите студенти са млади хора, решени да учат сериозно и да създадат свой собствен бизнес. Едно от най-важните неща, на които ги учим, е колко е важно да обичаш работата си.

Това е един от най-ценните уроци в моята кариера. Винаги съм се опитвал да се забавлявам при всяко ново начинание, защото смятам, че това е най-добрият начин да прекараш живота си. Така че, когато започвате първия си бизнес, уверете се, че да се занимавате с бизнес и да сте предприемач, са две неща, които ви доставят удоволствие.

При повечето предприемачи първото начинание се е провалило – знам го, защото това се случи и с мен. Но уроците, които научаваш от провала са безценни и ти помагат при втория опит. Трябва да сте много упорити и да приемете, че в началото на всеки бизнес най-важното е да оцелееш.

Превръщането на една идея в реалност е ключова стъпка, която всеки предприемач трябва да усъвършенства. Опитайте се да видите идеите си през очите на потребителите – това ще ви помогне да решите кои от тях имат шанс да успеят.

Високоскоростните услуги, предлагани от влаковете на „Върджин” са класически пример.

Когато се борехме за франчайза през 1996 г., видяхме, че пътниците не са доволни от предложенията на конкуренцията, защото влаковете са бавни, претъпкани и некомфортни. Те искаха по-бързи влакове, седалки като в самолетите, развлекателни услуги и добра храна. Съобразихме услугата си с тези изисквания и представихме модерни влакове – вече и с безжичен достъп до интернет.

Има малки проблеми, най-вече свързани с нуждата да се подобрят релсите, но с гордост мога да кажа, бизнесът върви добре и броят на пътниците ни нараства бързо.

Късмет, Фелипе! Ако завършиш образованието си, вложи всичко от себе си в кариерата си. И помни, независимо дали работиш за някого или създадеш собствен бизнес, трябва да работиш упорито, постоянно и с усмивка, защото само така ще постигнеш успеха.

 

Ричард Брансън

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ