Джак Уелч: Не забравяй, всеки сам прави кариерата си

Джак Уелч: Не забравяй, всеки сам прави кариерата си

Джак Уелч: Не забравяй, всеки сам прави кариерата си

В Китай, Португалия, Франция, Дания и Словакия хората ми задаваха един и същ въпрос: „Какво да правя, за да вървя нагоре в кариерата?” Мисля, че отговорът е еднакъв навсякъде. Той включва няколко важни „трябва” и „не трябва”, с които може да стигнеш до така жадуваното повишение.

 

Трябва да имаш сензационно изпълнение, което е далеч над очакванията.

Когато повечето хора мислят за постигането на сензационно изпълнение те си представят да надхвърлят заложените цели. Не, става дума за нещо съвсем различно. Много по-ефективно (и впечатляващо) е да разшириш хоризонтите и да предприемеш смели и неочаквани действия. Измисли нова концепция или ново действие, които да подобрят не само твоите резултати, но и на отдела и на цялата компания.

 

Не трябва да принуждаваш шефа да използва авторитета си, за да те защити.

Ако да надхвърлиш очакванията е най-сигурния начин да вървиш нагоре, то пътят надолу е свързан със ситуация, в която шефът ти ще бъде принуден да използва авторитета си, за да те защити. Първо, ти може да имаш най-добрите резултати на света, но не може да нарушаваш ценностите и нормите на поведение в компанията. Най-лошия начин е да се спънеш сам заради твоя характер. Става дума за онова поведение, което кара хората да се запитат: „Мога ли наистина да разчитам на този човек?” Такава е реакцията, когато прикриваш факти или задържаш информация. Това поведение е често срещано и е силно разочароващо. Кариерата ти виси на косъм, когато не си достатъчно искрен.

Нещо подобно се случва и когато започнеш шумно да демонстрираш целите в йерархията. Колегите и подчинените ти бързо ще се отчуждят от теб. Жаждата за кариера кара някои хора да преминават през всеки и да прехвърлят своите грешки върху някой друг. Ето във всички тези ситуации може да се наложи на шефа ти да те защитава без да има много аргументи. Спести му го. Той не заслужава това.

 

Трябва да бъдеш на мястото си.

Отношението към подчинените може лесно да те вкара в два опасни капана. Първият и по-често срещан, се появява, когато гледаш все нагоре. В резултат се дистанцираш от хората си толкова, че губиш тяхната подкрепа и привързаност. Вторият е, когато изгубиш представа как трябва да се държиш с подчинените си и ставаш повече техен приятел, отколкото началник.

Опитай се да вървиш някъде по средата между тези две крайности. Когато дойде време за твоето повишение хората от твоя екип трябва да могат да кажат, че си честен, че те е било грижа за тях, че си им показал сурова обич.

 

Трябва да се мяркаш на радара.

Това означава да повишиш своята видимост. Получава се като подадеш ръка, на хора, които поемат големи проекти и инициативи. Това важи особено, когато тези начинания не са много популярни в началото.

 

Трябва да трупаш ментори.

В моя живот има много ментори и всеки от тях ме научи на нещо важно. Те бяха от класическия тип по-възрастни и по-мъдри от мен, както и колеги, които бяха по-млади. Важен ментор могат да бъдат бизнес медиите. Тук имам големи постижения, защото чета всеки финансов вестник и списание. От тях научих много за бизнеса, особено за сделките. Все пак не бива да приемаш всичко, което прочетеш за чиста монета. Но добрият вестник и списание могат да бъдат ценен учител.

 

Трябва да имаш положително поведение и да го разпръскваш наоколо.

Очевидно това да си приятен, весел и оптимистичен няма да те издигне от само себе си. Но ще е много трудно да се развиваш, ако си негативен. Никой не обича да работи с хора, които са постоянно като тъмен облак, колкото и да са умни.

 

Не трябва да допускаш пораженията да спрат развитието ти.

Няма винаги да получаваш повишението, което искаш. И, разбира се, естествената реакция е да се чувстваш ужасно, да си тъжен или ядосан. Върни се на работа. Остави тези чувства да си отидат. Ако превърнеш спънките в кариерата си в проблем за всички в офиса със сигурност колегите ти ще се отчуждят от теб. Ако искаш да се оплакваш по-добре го прави някъде другаде.

Ако обмисляш да напуснеш, се опитай да приемеш поражението възможно най-леко, дори гледай на него като на предизвикателство да се докажеш наново. Този подход е важен за всеки, независимо дали остава или напуска.

Запомни: за да се развиваш нагоре трябва да го искаш.

Някои повишения се дължат на късмет, но те са единици. В крайна сметка що се отнася до кариерата човек сам трябва да си направи късмета.

В това пътуване няма да получаваш непрекъснато повишението, което искаш. Но ако поемеш по дългия път, в крайна сметка – а понякога и по-рано от очакваното – ще стигнеш до целта си.

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ