Добри дни за оптимистите

Добри дни за оптимистите

Добри дни за оптимистите

В разказа си “Богатото момче” Франсис Скот Фицджералд пише през 1926 г.: “Нека ви разкажа за много богатите. Те са различни от вас и от мен.”

И това наистина е така. Днешните много богати вече не са непременно американци или европейци. Те много често са граждани на развиващи се пазари. В момента Бразилия, Китай, Индия, Мексико, Русия и Турция са родина на 320 от най-богатите хора в света за 2012 г. – много повече от 203-имата, които носят европейски паспорти, и не толкова по-малко от 425-имата милиардери, живеещи в САЩ.

Пресмятането на броя на супербогатите е само един от начините да се измери растящото икономическо и политическо влияние на развиващите се пазари. Много по-показателно и по-представително сравнение на благополучието може да се направи, като просто се попитат хората от развиващите се пазари какво мислят за националните си икономики и личните си финанси, бъдещето и перспективите за работа на децата си.

Отговорът е ясен. Хората, които живеят в развиващи се икономики, обикновено са по-склонни от американците или европейците да кажат, че се справят по-добре от родителите си, сочи ново глобално изследване на американския център Pew. Вероятността при тях е два пъти по-голяма, отколкото при американците, и над три пъти по-голяма, отколкото при европейците, да мислят, че икономическите условия в техните страни са добри. При тях има три пъти по-голяма вероятност, отколкото при европейците, и над два пъти по-голяма, отколкото при американците, да кажат, че са в по-добро финансово състояние в сравнение с времето преди пет години. Те са и четири пъти по-големи оптимисти за бъдещето на децата си от европейците и два пъти – от американците.

Въпреки всичко развиващите се пазари са разделени по въпроса дали техните икономики ще се подобрят в близко бъдеще, а повечето са песимисти за бъдещето на децата си.

Китайците по-конкретно се отнасят положително към икономическото си състояние, като 9 от 10 казват, че живеят по-добре от предишното поколение, 8 от 10 се чувстват финансово по-успели, отколкото преди пет години, а повече от две трети са щастливи с личните си доходи.

Бразилците също са оптимисти, когато става въпрос за личните им финанси и финансовото им състояние в сравнение с тези преди половин десетилетие.

Когато мислят за бъдещето, хората на развиващите се пазари са по-малко единни в чувствата си. Поразително много от бразилците и китайците мислят, че икономиката им ще се подобри през идващата година. В Индия и Турция групата, съгласна с това, е мнозинство.

По отношение на бъдещето на децата си само в Китай мнозинството смята, че следващото поколение ще живее лесно, задминавайки благополучието на родителите си. Средно за Бразилия, Китай, Индия и Турция в това са убедени 35 на сто от хората. Въпреки всичко, взети заедно, четирите страни с развиващи се пазари са много по-големи оптимисти от американците, от които едва 14% мислят, че децата им ще живеят лесно и от европейците, при които с това твърдение са съгласни едва 9%.

Икономическият успех е свързан с упорита работа, казват бразилците и индийците, докато турците и китайците са по-скептични.

Сред тези с най-силна вяра в капитализма, според проучването, са бразилците със 75%, китайците – със 74%, и индийците – с 61%. Турците с 55% са по-малко привързани към идеята за свободния пазар.

Както може да се очаква, хората в Бразилия, Китай, Индия и Турция, които имат по-високи доходи, са принципно по-положително настроени в икономическите си прогнози, с някои забележителни изключения. Бразилците и индийците с по-високи доходи са много по-склонни да кажат, че икономиката им върви добре, отколкото по-малко печелещите им сънародници. Няма реална разлика в оценката за икономиката обаче между китайците или турците с ниски и високи доходи. И предвид относителния успех на техните икономики напоследък, може би не е изненада, че индийците и турците, които са заможни, са особено благосклонни към настоящата система на свободен пазар.

Разликата във възприятията между хората с високи доходи и тези с ниски е най-забележима в Индия, където богатите са определено по-доволни от бедните според измерването на поредица от показатели. Индийците с високи доходи са по-доволни с 25 процентни пункта от тези с ниски доходи от личното си икономическо състояние. Богатите в Индия са по-склонни (с 13 пункта) да кажат, че живеят по-добре, отколкото преди пет години. С 9 пункта те са по-склонни да кажат, че техните деца могат да се справят дори по-добре във финансово отношение от тях самите, а с 10 пункта е по-вероятно спрямо бедните да се съгласят с твърдението, че упоритият труд води до успех.

Сред общо 21 държави, изследвани от центъра Pew, Мексико и Русия също често са смятани за развиващи се икономики от финансовите анализатори и медиите. По отношение на икономическите възприятия на техните населения обаче Мексико и Русия имат много малко общо с Бразилия, Китай, Индия или Турция. Съвсем малко повече от един от двама мексиканци и руснаци смятат, че живеят по-добре от родителите си, в сравнение със средно трима от четирима бразилци, китайци, индийци и турци. По подобен начин около половината от мексиканците и руснаците описват личното си икономическо положение като добро, в сравнение с двама от трима бразилци, китайци, индийци и турци. Само около една трета от мексиканците и руснаците смятат, че икономиката на страната им се справя добре или че са по-добре финансово, отколкото преди пет години. Шестима от 10 бразилци, китайци, индийци и турци смятат, че се справят по-добре, а три пети твърдят, че икономиката на страната им се развива добре.

Ако Фицджералд пишеше днес, би променил коментара си. Новопоявяващите се богати са тези, които са различни. Тяхното настроение отразява икономическия им успех напоследък, но и предвещава идването на по-добри дни. Оптимистичните хора инвестират в бъдещето със засилваща се динамика, която вещае добро за техните икономики. Мракът и отчаянието, толкова проникващи в голяма част от Европа, заплашват с обратния ефект.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ