Затвори

Документите от Панама. Силните ще станат по-силни, слабите по-слаби

"Разкритията" тепърва предстоят, до сега видяхме само върха на айсберга. Включително и за България. 

Проблемът е системен, рестрикциите и контролът върху офшорните зони ще се затягат, проблемите на света са пряко свързани с парите. Освен пропуснатите възможности за използване на скритото богатство в тези зони за развитието на нациите, оттам се финансират престъпници, корумпирани политици, терористи, радикали, секретни операции, от там се финансират анонимно и хибридни кампании. Изобщо прекалено много рискове са свързани със свободата на опериране с недекларирани и анонимни доходи в тези зони извън юрисдикцията на законните правителства.

Но защо сега?

Ключовият фактор е достигнатото равнище на разпространение на тези практики и най-вече възможностите на киберпространството за съчетание  на финансови възможности с престъпни намерения.

В средата на декември 2015 г. се проведе безпрецедентно заседание на Съвета за сигурност на ООН, на което външните министри бяха заместени от министрите на финансите. Посветено на същата тема - финансирането на тероризма и ролята на офшорните зони в тези процеси. САЩ играха активна роля, но най-главното е, че всички страни членки подкрепиха по-тесен ангажимент на СС на ООН по темата.

За общества, които имат желание да затворят пробойните, по които изтича богатство, текат корупционни и престъпни потоци, тези документи ще бъдат мощен ускорител на процесите. По данни на американското министерство на правосъдието само от САЩ годишно изтичат над 300 млрд. долара, а в световен мащаб офшорните зони съхраняват близо 8 процента от богатството на света. Няма престъпна и терористична организация или структура, която да не ползва сметки в офшорни зони. Едни и същи банки и правни кантори обслужват и престъпниците и богатите бизнесмени.

За авторитарните режими реакцията на панамските документи, поне на първо време, ще бъде "игнорирай" или " глуха защита", а проблемите им само ще се задълбочат. Президентът Путин няма друг ход освен да пусне контрадезинформация и класическия лозунг - "бият Паниковски!".  

Защото недостигът на пари в тези режими и предпоставките за изсмукване на национално богатство към офшорните зони само ще се усилва - както в Близкия изток, така и в Русия. Дори без да има незабавна силна реакция на властите, тези теми остават в съзнанието и в нужния момент могат да бъдат отключени като фактори на отрицание, на протест и на радикални действия. Това са особеностите на всеки авторитаризъм - стабилността му е привидна и достатъчно видима, когато се премине някакъв кризисен праг на търпение.

Със сигурност темата ще се пренесе и в отношенията между държави и съюзи, защото по тези канали се финансира и тероризъм и хибридна война. В Европа битката се води от доста време, като най-видимата част беше натискът на ЕС върху Швейцария и другите офшорни зони, включително данните, които бяха получени от германските данъчни служби. Нашите служби също получиха информация, но предпочетоха да не правят нищо.

В България "панамските документи" могат отново да отворят дебата "Кой се обогатява за наша сметка и къде грешим"? 

Но тук нещата са толкова явни, че няма нужда от офшорни сметки.

Един беден кипърец управлява значителна част от богатството у нас, бивш президент осъмва с хотели, корпулентен бизнес без да му търсят сметка за произход на средства купува активи, след което ги продава и осъмва вече с "доказани" средства и .... нищо. Мълчание. Някой да се е задвижил? Цялата ни система за борба срещу тези престъпления, които иначе са формулирани като такива в съответните закони, е блокирана и бездейства. 

Има доказателства срещу други топ политици у нас, които нарочно не се разкриват за да се държат в зависимост, най-често от институциите, които разследват.

Етикети
Коментари
Последни
Най-четени
Вчера
Job Мениджър:
Алианс за младежта

Алианс за младежта

Мениджър - Списанието

Advertorial

Жилищният комплекс от съвършено нов тип е пред Акт 16

Николай Неделчев

Снимка: Юлиян Донов

Румяна Тренчева, регионален директор на технологичния гигант за Югоизточна Европа

Снимка: Юлиян Донов

Цитат на деня
Виц на деня
Валутен калкулатор

Валутен курс за 22.03.2018 г.

от валута
към валута
количество
Крайна сума:
Фиксинг на БНБ

Фиксинг на БНБ за 22.03.2018 г.

Валута
За единици валута
Лева (BGN)
Обратен курс за 1 лев
CHF
1
1.6758
0.59673
CNY
10
2.50696
3.98889
EUR
1
1.95583
0.511292
GBP
1
2.24292
0.445847
RUB
100
2.78133
35.954
USD
1
1.58804
0.629707