Доларът падна след девалвацията на китайския юан

Доларът падна след девалвацията на китайския юан

Доларът падна след девалвацията на китайския юан

Еврото се покачи с два цента през миналата седмица, а динамиката на валутния пазар беше определена от изненадващото решение на Китай да девалвира юана спрямо щатския долар.

Тази стъпка даде насока на търговията на всички валути и предизвика дори реакцията на централните банкери.

Покупките на евро продължиха със стабилни темпове и единната валута достигна 1.1150 EUR/USD в края на седмицата преди спекулантите да дадат леко предимство на долара след публикуването на данните за индустриалното производство в САЩ.

Силното покачване на индустрията обаче идва след значителна ревизия надолу на данните от началото на годината. Освен това цените на производител – един от важните индикатори за дефлация, показаха по-силно увеличение от прогнозите за юли. И двата показателя трябва да подкрепят покупките на долари, защото означават повишаване на лихвите от Федералния резерв, но това не стана.

Реакцията на пазара е много слаба и явно валутните спекуланти не ги считат за достатъчен аргумент за промяна в политиката на централната банка в САЩ. Има очаквания за повишаване на лихвите след един месец, но няма да е учудващо, ако Федералният резерв отложи това, за да спре поскъпването на долара.

Япония, последвана и от коментари от ЕЦБ в тази посока, даде ясно да се разбере, че може да реагира на решението за девалвация на китайския юан с нови парични стимули. Големите държави се стремят да намалят негативните ефекти от забавянето на глобалния растеж с интервенции на валутния пазар и е вероятно към този политика да се присъедини и САЩ.

Несъмнено, поевтиняването на юана с около 4% не е съществено спрямо динамиката на основните валути за последната година, но останалите водещи икономики са много чувствителни на тема защита на индустрията си от китайската конкуренция. А пазарната реакция на решението е още едно доказателство, че поскъпването на долара няма да продължи.

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ