Дълговите проблеми в Европа повлияха на акциите

Дълговите проблеми в Европа повлияха на акциите

Дълговите проблеми в Европа повлияха на акциите

Американският пазар задържа печалбите си през миналата седмица и се представи значително по-добре от европейските индекси. Щатските акции бяха подкрепени от сравнително слабите икономически новини, които отлагат във времето повишаването на лихвите в страната. Индустриалното производство се сви, а намалението на потребителското доверие до седем-месечно дъно и търговията на дребно се отрази негативно на веригите магазини в САЩ.

Акциите им бяха най-губещите през миналата седмица заедно с петролните компании. Цената на суровината се задържа без особена промяна в очакване на следващото заседание на ОПЕК в началото на юни. Секторът постепенно се съживява, въпреки че цените на петрола са ниски. Новите технологии в добива, обаче, успяват да компенсират спадът на котировките на суровината и водещите компании постепенно показват признаци на подобрение.

Доверието на инвеститорите се подобрява постепенно, като бяха отчетени капиталови потоци към акциите в САЩ след осем седмици на изтегляне. Това може би е знак за връщане на доверието към акциите, но основната причина са лихвите.

Вижте още: Пазарът подкрепи еврото

Щатските акции остават под влиянието на големите програми по обратно изкупуване от компаниите и разпределянето на значителни дивиденти. Причина за интереса към тях станаха и разпродажбите на правителствени облигации. Покачване на лихвите заради икономически растеж би означавал задържане на ръста при акциите. Повишаването на рейтинга на куриерската компания UPS от анализаторите на Goldman Sachs потвърждава тенденцията на дългосрочно подобрение в икономиката.

В Европа движението на акциите се дължеше на публикувани резултати и на спекулациите около предстоящите плащания по задълженията на Гърция. Най-слабо се представиха индексите на Франция и Германия, които приключиха седмицата с по 2% загуби. Паниката около правителственият дълг повлия и на фондовия пазар, защото ще повиши цената на финансирането на корпоративните задължения. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ