Държавата на гьонсуратите

Държавата на гьонсуратите

Държавата на гьонсуратите

Като ученик изтръпвах, когато класната кажеше, че в петък ще има родителска среща. Малеей! Шамарите не ми мърдаха. Още по-лошото беше, че винаги имаше елемент на изненада. Очаквам бой заради четворката по аритметика, шамарът идва откъм учителката по история – говорел съм в час. Сигурен съм, че ще ме натопи учителят по география заради подсказването, наклепала ме класната, че си крия бележника – и ме разконспирирала. Бой, бой…Тогавашните бащи, както и тогавашната полиция биеха. Ако имаше Агенция за закрила на детето, след всяка родителска среща щяха да постъпват сигнали за бити деца. Сигурно половината клас щяха да искат да ни отделят от семействата. Ама на, и с боя или заради него, горе-долу станахме хора.

Учителите и те биеха, ама изборно. Даже бащите ги насърчаваха. Но не посягаха на всяко дете. Имаше един, който редовно ме шамареше. После, когато баща ми стана началник, спря. Гьонсурата, му беше прякора.

Миналата седмица три деца загинаха прегазени. Две в Лесидрен и едно в Ловеч. За Бойко Борисов ролята на властта в тази драма не е интересна. „По-интересно ми е кой родител позволява детето му да отиде там. Кой родител?”, пита се премиерът и отговор не чака, а продължава атаката. „Майките, бащите, бабите и дядовците им ги гледат. Къде са им децата посред нощ? И защо карат така?”. Класически гьонсуратлък. Ами отговорността на кмета? Да каза нещо за нея премиерът? Не. Че не се е погрижил да постави поне „легнали полицаи” на трасето за гонките. Нали знаел за тях отдавна? Ами отговорността на полицията? Гьонсурат.

Най-лесно и най-удобно е да прехвърлиш вината на родителите. Добре все пак, че цинизмът не стигна до върхове, до които Борисов е стигал – справка пържолата за кучето. Сега можеше да обвини и родителите на загиналите – къде ходят да карат колела по шосето, където няма вело алеи.

Лошото е, че гьонсуратлъкът е силно заразен, той се предава навсякъде по веригата. Кметът на Лесидрен „многократно сигнализирал” за нелегалните гонки. И си свършил работата. Гьонсурат. Полицаите идвали, правели „предупредителни протколи” и си тръгвали. Свършили си работата. Гьонсурати. Всички си свършили работата, а децата са в гроба. Виновни били родителите. Г-н премиер, тези лунгури убийци от махалата, които са се гонили по пътя, за по-следващ модел ауди ще продадат майка си и баща си. Тези малки 28-годишни дечица, чиито родители не са проявили загриженост къде са и какво правят.

Гьонсуратлък. И заради него в България за три години са станали 27 хиляди катастрофи. В тях са загинали 2700 души. Две хиляди и седемстотин! И заради това огромно гробище излежават присъди едва 272 души. Всички останали виновни са се промъкнали, погалени от съдии гьонсурати. Стотици кметове и полицаи са си вършели работата като гьонсурати, за да навлекат майките черните забрадки.

В държавата на гьонсуратите децата трудно оцеляват. Ако не ги изнасилят и убият в Борисовата градина, ще ги смажат при нелегална гонка на пътя. Затова оцелелите хващат Терминал 2. И тука оставаме само гьонсуратите, които ни управляват, и ние, които гласуваме за тях.

гьон - много дебела кожа за колани, обувки и др.
сурат – лице – тур.
Разг. - нахален, дебелокож човек, който не изпитва чувство на неудобство, притеснение или вина, в каквато и ситуация да се намира

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ