Европейските книжа се възстановяват

Европейските книжа се възстановяват

Европейските книжа се възстановяват

Спадът на еврото и поевтиняването на петрола подкрепиха акциите в Европа, които завършиха седмицата с повишение на големите пазари на континента и лек натиск при по-малките и по-рискови борси.

Индексите във Франция и Германия се покачиха с по процент и половина, а по-слабо се представиха Италия и Великобритания.

Дългоочакваният старт на борсовата търговия в Гърция не доведе до съществена изненада – пазарът в южната ни съседка загуби 15% от стойността си през седмицата, но успя да компенсира част от първоначалните загуби в понеделник.

Гръцката борса показа признаци на стабилизиране и очакванията за финализиране на споразумението с кредиторите в средата на месеца доведе до успокоение на инвеститорите не само в страната, но и в цяла Европа.

Поевтиняването на еврото подкрепя книжата на големите компании, за които износът е в основата на приходите. Предимствата на европейските акции се виждат и в подобряването на икономиките на континента, въпреки че през миналата седмица новините бяха противоречиви. Индустриалното производство в Германия и Франция отчете намаление, но данните за бизнес климата показаха стабилно възстановяване. Финансовите резултати на компании също подкрепиха представянето на акциите, като например най-голямата френска банка Societe Generale се отличи с 8% поскъпване след публикуването на отчета си.

Щатският пазар беше повлиян в голяма степен от предстоящото повишаване на лихвите, а икономическите новини подкрепиха очакванията за старта на отнемането на стимулите от Федералния резерв. Реакцията на инвеститорите след месечния доклад за заетостта показа предпазливост преди да стане ясно кога и по какъв начин ще се вдигат лихвите. Индексите в САЩ се понижиха с над 1% през седмицата, основно през втората й половина. Индустрията отчете охлаждане, тъй като загубите на петрола се отразяват на общото производство и на инвестиционната активност в сектора. Не случайно петролният сектор беше сред най-губещите, заедно с книжата на Walt Disney, които повлякоха надолу целия сектор на филмовите компании поради опасенията от загуби в телевизионната реклама и броя на абонатите. Секторът на фармацевтиката също се оцвети в червено, а останалите сектори в САЩ бяха около нулата.

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ