Емил Хърсев: Лихвите падат, условията за кредитиране ще се затягат

Емил Хърсев: Лихвите падат,  условията за кредитиране ще се затягат

Емил Хърсев: Лихвите падат, условията за кредитиране ще се затягат

- Господин Хърсев, ще има ли достатъчно пари на пазара за правене на бизнес през 2014 година?

- Във всяко време има достатъчно пари за проектите, които в дадените условия могат да се финансират. Икономическите условия в момента, обаче, не са особено добри. Растежът от около 1%, който наблюдавахме през 2013 година, е в рамките на статистическата грешка. Дори прогнозата на правителството за 1,8% ръст през 2014 г. е в рамките на възможната грешка. Дали ще кажеш плюс или минус 2% няма голямо значение. Реално стопанството пълзи по дъното. Ще излезем от депресията, когато производството стане по-иновативно и ефективно т.е. се измисли начин да се произвежда повече с по-малко ресурси, когато се активизира търсенето на различните пазари, и икономиката започне постепенно да се преструктурира. Не е необходимо това да се случи първо в България, напълно достатъчно е Европейският съюз да отчете подем. Подемът ще се пренесе и в посока към нас в периферните икономики, защото ще има по-голямо търсене на суровини, материали, повече поръчки за местните предприятия. Очаквам 2014 г. да е много по-подобна, от колкото различна, на изтеклата година. Точно като 2013 беше сходна с 2012 година. Депресията ще продължи, въпреки че през 2014 всички ще очакваме сигналите за раздвижване на икономиката. Тук няма място за оптимизъм или песимизъм, а за реалности – нужни са ни сигнали, които да покажат, че излизаме от кризата. Важно е да се знае, че когато дълго време икономически процеси са били подтискани след това растежът е бърз.

- Какво ще е състоянието на банковата система? В тази връзка кои банки ще предлагат кредити с по-ниски лихви?

- Системата е стабилна и всички банки ще понижат лихвите. Междубанковите лихви в Еврозоната са под 1%. Колкото и лихвите да паднат у нас те ще останат поне 4-5 пъти по-високи от тези в Европа. Тенденцията от последните месеци също е надолу. Този процес ще продължи и през 2014 година. Обръщане на тренда очаквам едва при съживяване на потреблението, повишаване на оборотите и производството. Въпреки, че лихвите падат, условията за кредитиране ще се затягат заради липсата на качествени инвестиционни проекти.

- За какъв тип проекти и инициативи компаниите ще намират сравнително евтин заемен капитал?  

- Банките биха финансирали евтино само качествени проекти, при които е осигурена висока сигурност. За да се осигури евтин капитал изискванията към обезпеченията ще нараснат. Причината е, че банките в България понесоха сериозни загуби заради несъбираеми или трудносъбираеми кредити. Песимизъм идва от Народното събрание, където се говори за промени във финансовите закони в посока принудителното изпълнение върху обезпеченията да се отложи с три до пет години. Наблюдаваме прилив на популизъм и желание да се нанесат вреди върху банковата система. Обръщам внимание, че България е единствената държава в Европейския съюз, където данъкоплатецът не е извадил един лев за да помага на банки в затруднение. Причината е, че просто такива липсват. В останалите държави от съюза банковите системи бяха щедро подпомагани заради загубите от кризата. 

Венцислав Савов, цялото интервю в януарския „Мениджър”

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ