Запазване статуквото в енергетиката взе главата на Трайчо Трайков

Запазване статуквото в енергетиката взе главата на Трайчо Трайков

Запазване статуквото в енергетиката взе главата на Трайчо Трайков

Дали остана някой наивник, който все още вярва на зле скалъпеното и нескопосано осъщественото мероприятие по отстраняването на министъра на енергетиката, икономиката и туризма? Поне по скромното ми мнение даже в сърцата на най-запалените привърженици на ГЕРБ се се промъкнали тънки съмнения, че мотивите за поисканата оставка от Трайчо Трайков, един от малкото смислени и принципни министри в правителството, едва ли са свързани точно с проваления злополучен бизнес форум в Катар.

Разбира се, като човек, идващ от бизнеса, той се опита да се фокусира върху най-важния ресор в мегамистерството - енергетиката, тъй като от нейното състояние в голяма степен се определя конкурентноспособността на цялата ни икономика, но срещна тих бойкот на опитите си да реформира сектора буквално от всички страни, за съжаление включително и от собственото си правителство. Показателно е, че и синдикатите, и опозицията в лицето на поборниците за т.нар. голям шлем в енергетиката - БСП, също изразиха неприкрито задоволство от отстраняването на министъра, един от малкото, който освен че честно изказваше мнението си като експерт вместо да се забърква в евтини медийни и популистки атаки, си и позволи да се опитва да води равнопоставени преговори с руските правителство и компании - нечувано по тези географски ширини нахалство.

Струва си да се поразсъждава защо Трайков не успя да се пребори с този без съмнение най-закостенял и пропит от всякакви интереси сектор на икономиката. Нека видим какво всъщност не се промени в енергетиката, въпреки обещанията на ГЕРБ и усилията на министъра, и това може би ще отговори в голяма степен на въпроса защо бе отстранен:

- продължаваме да сме изцяло зависими от Русия за газовите доставки, а след като сме такива, цените едва ли ще паднат, просто нямаме никакъв коз в преговорите;

- като допълнение на горното България се отказа по елементарен сценарий след уж тежък обществен натиск от проучването (даже не от добива) на шистов газ. Впрочем Полша не се отказа и на практика показа и на нашето правителство, че понякога дългосрочните национални интереси са по-важни и си струва да се положат всички усилия да се отстояват, а и като видим как се развива полската икономика на фона на кризата в Европа би трябвало да си зададем въпрос кой е прав.

- правителството (а не Трайчо Трайков) не пожела да приоритизира завършването в съкратени срокове на интерконекторните връзки с Гърция и Турция (но в същото време смаза публично всеки екологичен, археологически и пр. опит да се забави строителството на магистралите, т.е. не е като да не може, ако иска, в този случай просто не искаше);

- правителството и лично премиерът за близо 3 години мандат така и не решиха какво да се прави с лошия проект за Белене. За толкова време при наличие на желание и ясна визия можеха да се завършат поне 2 анализа от уважавани консултанти и да се подготви отрано референдум. Нали някой не си мисли, че точно министърът решава политически и експертно за договора с Атомекспортстрой и въобще за бъдещето на проекта за нова АЕЦ?

- дружествата в енергетиката продължават да са преобладаващо държавни и крайно непрозрачни, а пазарът на електроенергия - нелиберализиран, на мен лично даже не ми е хрумвало, че един министър без пълна и безусловна политическа подкрепа би могъл да направи сам каквито и да било стъпки в тази област. Такива стъпки примерно можеха да са раздържавяването на затъващата ТЕЦ София, продажба на дял от БЕХ или пък на дял от Мини Марица Изток или ТЕЦ Марица Изток 2 на борсата, преструктуриране и съкращаване на разходите в тези предприятия и в НЕК или пък въвеждането на прозрачни условия, така щото да не държат парите си само в една банка.

Не че съм фен на енергоразпределителните дружества, но оттеглянето на ЕоН от българския енергиен пазар за мен е еднозначна оценка за качеството и преспективите му.

- КЗК от немай къде тази седмица съобщи, че след над едногодишно проучване е открила, че имало картел в търговият с горива между четири от най-големите играчи - нещо, което е публична тайна от години, но всички, от които зависи разбиването на картела удобно мълчат. А дали пък някой наивник си мисли, че КЗК ще глоби с по 10 % от оборота на заподозрените компании - опитните им юридически екипи ще обжалват в Административния съд и вероятно ще спечелят, или пък ще платят някой друг лев за успокояване на общественото мнение и всичко ще затихне и ще се забрави, както впрочем обикновено се случва.

А какво каза по въпроса новият министър Делян Добрев? Дословно - не познавам фирмите от енергийния октопод, министър Трайков полагаше много усилия в ресора енергетика, аз ще положа повече усилия в икономиката. А какво каза новата министърка на здравеопазването, призвана да се бори в другата най-нереформирана система? Дословно - нужно е успокоение, думата реформа няма да я чуете от моята уста.

Еми струва ми се, че добре са се ориентирали и е най-добре така да направят и двамата, иначе ...

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ