Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Застрояването

Красен Станчев

Няколко месеца в пресата и общественото мнение се повтаря клишето за „презастрояване“ на морето и планините на България. Фактите не се уважават, още по-малко се анализират и обясняват.

Ако някой сериозно не иска да има „презастрояване“, нека първо каже що е „пре“-застроено, защо се е случило така, кой го е решил и в каква стопанска среда (доходи, цена на земята и недвижимите имоти, алтернативи на използването им и законова уредба) са били взети с тези решения. След това може да става дума дали трябва да се предприемат някакви действия.

Начин на употреба

Неприятния изглед на „презастроените“ Слънчев бряг или Златни пясъци се използва като политически  аргумент за:

  • „Не на бетона“;
  • Опазване на три плажа за т. нар. „диво къмпингуване“;
  • Забрана на самото това къмпингуване;
  • Разтуряне на концесионния договор за ски-зона Банско
  • Забрана на строителство на ски съоръжения и там, и другаде.

Усещането за „презастрояване“ е неприятно. Но това каква е нормата (ако изобщо има такава) и какво е над нея – никой не казва.

Общата дължина на Черноморското крайбрежие на България е 354 км. Ако предположим че са „презастроени“ само двата курорта от времето на комунизма, тяхната дължина по крайбрежието е между 10 и 11 километра (3,1%).

Ако включим и ивицата на всички общини (без урбанизираните Варна и Бургас) и разстоянията между Златни пясъци и Варна, от Нос Емине до Поморие и от Созопол до Каваците, „презастрояването“ е засегнало 65-66 км от крайбрежието, т.е. 18,6%.

Втората оценка е преувеличена. Във всички общини застрояването е решение на техните съвети (като представители на собствениците) и рядко надвишава 35% от землището. Положението е приблизително същото по ривиерите на Франция и Италия – и като дължина, и като дял от територията.

За „бетон“ няма определение.

Ако критерий е „бетонът“ „презастрояването“ е 3%.

„Презастрояването“ по планините трудно подлежи на коментар. В Банско незавършеното строителство  е в града. В Пампорово и Боровец също. Никъде не е в защитени територии във „високите планини“, загубите са за сметка на инвеститорите.

Социологическа манипулация

още от Коментари