Защо банките подкрепят културата

Защо банките подкрепят културата

Защо банките подкрепят културата

Атанасиос Петропулос, главен изпълнителен директор на банка "Креди Агрикол" в България

- Господин Петропулос, преди няколко дни вие станахте кавалер на френския Орден за изкуства и литература. Какво стои зад тази награда?

- Званието се връчва след решение на Министерството на културата и комуникациите на Франция. Орденът се присъжда за значителен принос за разпространение и популяризиране на френските изкуство, култура и литература. В моя случай, е признание за приноса за осъществяване на френски проекти в България. Векове наред Франция създава значими течения в изкуството и литературата и създава шедьоври, част от които бяха представени в различни градове в България. Успехът на тези събития се дължи на професионалния екип на Френския институт и френското посолство, личната ангажираност на посланик Отие, в партньорство с нашата банка, и по-специално на нашият екип “Маркетинг и комуникации”. Именно така, българската публика в последните години се наслади на множество изложби, концерти, филми и музика, които гостуваха на много места в страната.

- Защо е важно финансовите институции да подкрепят изкуството и културата?

- Изкуството и културата са важни за финансовите институции, техните акционери, служители и клиенти. Корпоративният успех се гради върху дълготрайни и устойчиви ценности каквито са изграждането на стабилни отношения, социалната отговорност и разбира се върху изкуството. Френската и българската култура имат много силни традиции и това е причината да ги подкрепяме.

- Как виждате ролята на вашата банка в подкрепа на различни културни проекти? Кои са инициативите зад които заставате?

- Креди Агрикол има дългогодишна традиция в културната филантропия и е осъществила над 1000 международни проекта през последните 30 години. Креди Агрикол България възприе същите принципи. Подкрепяме големи и малки инициативи в изобразителното изкуство, скулптурата, музиката, фотографията и т.н. Тази роля не се ограничава само в предоставянето на финансиране, но основно в проучване на нови инициативи и културни събития с голям обществен отзвук. Горди сме, че заставаме зад значими културни проекти.

- За вас лично каква е ролята на богатите хора за културното развитие на обществото?

- По дефиниция богатите могат по-лесно да подпомагат финансово проекти, които популяризират културата, но това не е достатъчно. Те трябва да застанат зад непреходните ценности в изкуството и да ги направят по достъпни за по-широката публика. Организирането на големи културни събития е сложна и трудоемка дейност.

Има много елементи, които са важни във всяка инициатива, свързана с изкуството. Нужно е да се избере правилната платформа, която да направи събитието забележимо и достъпно за повечето хора. Ако всички тези елементи се организират добре, тогава събитието е успешно и целта е постигната.

АТАНАСИОС ПЕТРОПУЛОС е председател на Управителния съвет и главен изпълнителен директор на "Креди Агрикол" в България. Започва своята банкова кариера през 1991 г. в ABN AMRO, където работи в отделите „Финансиране на корабната индустрия” и „Управление на риска”. От 1995 до 1999 г. e асистент – мениджър в отдел „Корпоративно и инвестиционно банкиране” в National Westminster Bank PLC, Атина. През 1999 г. е част от екипа на EFG EUROBANK ERGASIAS S.A., Атина и през 2002 г. заема поста на изпълнителен директор и член на УС на Пощенска банка АД , член на EFG Eurobank Ergasias S.A. (EFG Group). През 2005-2006 г. e главен консултант в Alpha Bank SA, а през 2006 г.-2007 г. е изпълнителен директор с ресор „Корпоративно и инвестиционно банкиране” в Piraeus Bank Bulgaria. Завършил е бакалавърска степен в Университета в Патрас, след което придобива Магистърска степен по индустриален мениджмънт в Университета в Бирмингъм и по бизнес мениджмънт в Университета към Института по наука и технологии в Манчестър.

Венцислав Савов

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ