За няколко литра бензин повече

За няколко литра бензин повече

За няколко литра бензин повече

Някога през 19. век, още преди Освобождението ни от турското присъствие, по нашите земи тръгват пътуващите театри. Играе се най-вече „Многострадалната Геновева” и коконите на първите редици леят сълзи за нещастната любов. Пак тогава същото се случва и в Дивия Запад. Покрай индианците вече силно присъстват белите колонизатори, които сега наричаме каубои. Та каубоите също имали нужда от развлечения и освен проститутки, при тях идвал и пътуващ театър. Трупата най-често поставяла „Отело”. Защо точно тази шескпирова пиеса не е ясно. Тогава негрите, сега афроамериканци, са били роби за разлика от генерала Отело. А може би пък точно заради това. Актьорът, изиграл Отело,имал обаче трагична съдба. На първото представление, в момента когато удушил Дездемона, каубой от първия ред извадил револвера си и го застрелял. В Дивия Запад спазвали законите. Там си нямали представа от художествена действителност. Убиеш ли, те убиват. Няма шест-пет.
Сега тази ситуация ни се струва смешна, но държавата, която знае какво е закон и как се спазва, диктува световния ред. Както си иска, както й е изгодно. И стреля във всеки Отело, който си позволи да й попречи.
Но думата е за закона. Покрай бежанците и фекалиите на плажа в Лозенец се прокрадна и се затри една интересна новина. На 12 юли 2014 г. на гара Калояновец влак със 160 пътници дерайлира. Загина един човек, а 14 души бяха ранени.
Тогава писах в един вестник, че само след година никой няма да си спомня, че животът на 160 души, пътуващи във влака, е висял на косъм, и че за трагедията ще бъде наказан само машинистът. Всички началници от този на гарата до министъра на транспорта ще си измият ръцете. Не познах. Прокуратурата е предявила обвинение на помощник машиниста. Други виновни няма.
В България е така. Закони има, даже не лоши, могат да изиграят своята възпитателна роля. Но има и съдебна власт, която ги прилага. Тя винаги ще вкара в затвора машиниста и ще помилва началниците му, които пък вече са я помилвали нея по подобаващ начин. Машинистът не може да си позволи това. В България има закони, но те се прилагат до ниво кокошка. За разграбването на КТБ никой няма да лежи в затвора. А машинистът ще излежи некадърността на всичките си началници.
Но като говорим за началници, не можем да пропуснем най-големия, началникът на държавата, Бойко Борисов. И неговата изплакана по телевизията болка, че имало бензиностанции, където 40% от горивото било терпентин и сяра. Освен това премиерът намекна и за картелно споразумение: „Не мога да повярвам, че най-големите вериги и западни включително, всички са на една стотинка – две разлика”. Добър ден, драги зрители. Това го казва човекът, който е вече втори мандат министър-председател. Какво е правил пет години? Рязал е ленти и си е затварял очите. Познайте кой ще бъде наказан за далаверите в бензиностанциите? Точно така – бензинджиите, назначени на минимална работна заплата. А картелът? Няма такова нещо. А какво правят прокуратура, ДАНС, агенция „Митници”, НАП, МВР? Гонят машинисти, бензинджии, всякакви дребни риби. Разказват им играта.
И вижте сега в каква държава живеем. Българският институт по метрология проверил по нареждането на премиера 741 обекта. А бензиностанциите били 3105 според Министерството на финансите. А пък според изпълнителния директор на Българската петролна и газова асоциация Андрей Делчев бензиностанциите, заедно с ведомствените, са над 15 000. „Броят им хвърчи в небесата, там се продават некачествени и разредени горива”, казва Делчев.
Какво излиза? Премиерът знае, че бензиностанциите продават разредено и некачествено гориво, което обаче е от най-скъпите в Европа. Премиерът и властта нямат хабер колко са бензиностанциите в България, след като проверяват 741 от 3105, а те били над 15 000. Върши се гигантско нарушение на закона, което ощетява всеки гражданин на тази държава, който кара кола, и същевременно се граби от хазната на България. И кой ще бъде наказан за това? Трима-четирима бензинджии.
Ако сега Дивия Бил Хийкок, Били Хлапето и Братята Ърп гледат от пърия ред пиесата „Многострадалната България”, щяха да се спогледат, да насочат револверите към слепоочията си и да се гръмнат. За няколко литра бензин повече.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ