Затвори

За няколко литра бензин повече

Някога през 19. век, още преди Освобождението ни от турското присъствие, по нашите земи тръгват пътуващите театри. Играе се най-вече „Многострадалната Геновева” и коконите на първите редици леят сълзи за нещастната любов. Пак тогава същото се случва и в Дивия Запад. Покрай индианците вече силно присъстват белите колонизатори, които сега наричаме каубои. Та каубоите също имали нужда от развлечения и освен проститутки, при тях идвал и пътуващ театър. Трупата най-често поставяла „Отело”. Защо точно тази шескпирова пиеса не е ясно. Тогава негрите, сега афроамериканци, са били роби за разлика от генерала Отело. А може би пък точно заради това. Актьорът, изиграл Отело,имал обаче трагична съдба. На първото представление, в момента когато удушил Дездемона, каубой от първия ред извадил револвера си и го застрелял. В Дивия Запад спазвали законите. Там си нямали представа от художествена действителност. Убиеш ли, те убиват. Няма шест-пет.
Сега тази ситуация ни се струва смешна, но държавата, която знае какво е закон и как се спазва, диктува световния ред. Както си иска, както й е изгодно. И стреля във всеки Отело, който си позволи да й попречи.
Но думата е за закона. Покрай бежанците и фекалиите на плажа в Лозенец се прокрадна и се затри една интересна новина. На 12 юли 2014 г. на гара Калояновец влак със 160 пътници дерайлира. Загина един човек, а 14 души бяха ранени.
Тогава писах в един вестник, че само след година никой няма да си спомня, че животът на 160 души, пътуващи във влака, е висял на косъм, и че за трагедията ще бъде наказан само машинистът. Всички началници от този на гарата до министъра на транспорта ще си измият ръцете. Не познах. Прокуратурата е предявила обвинение на помощник машиниста. Други виновни няма.
В България е така. Закони има, даже не лоши, могат да изиграят своята възпитателна роля. Но има и съдебна власт, която ги прилага. Тя винаги ще вкара в затвора машиниста и ще помилва началниците му, които пък вече са я помилвали нея по подобаващ начин. Машинистът не може да си позволи това. В България има закони, но те се прилагат до ниво кокошка. За разграбването на КТБ никой няма да лежи в затвора. А машинистът ще излежи некадърността на всичките си началници.
Но като говорим за началници, не можем да пропуснем най-големия, началникът на държавата, Бойко Борисов. И неговата изплакана по телевизията болка, че имало бензиностанции, където 40% от горивото било терпентин и сяра. Освен това премиерът намекна и за картелно споразумение: „Не мога да повярвам, че най-големите вериги и западни включително, всички са на една стотинка – две разлика”. Добър ден, драги зрители. Това го казва човекът, който е вече втори мандат министър-председател. Какво е правил пет години? Рязал е ленти и си е затварял очите. Познайте кой ще бъде наказан за далаверите в бензиностанциите? Точно така – бензинджиите, назначени на минимална работна заплата. А картелът? Няма такова нещо. А какво правят прокуратура, ДАНС, агенция „Митници”, НАП, МВР? Гонят машинисти, бензинджии, всякакви дребни риби. Разказват им играта.
И вижте сега в каква държава живеем. Българският институт по метрология проверил по нареждането на премиера 741 обекта. А бензиностанциите били 3105 според Министерството на финансите. А пък според изпълнителния директор на Българската петролна и газова асоциация Андрей Делчев бензиностанциите, заедно с ведомствените, са над 15 000. „Броят им хвърчи в небесата, там се продават некачествени и разредени горива”, казва Делчев.
Какво излиза? Премиерът знае, че бензиностанциите продават разредено и некачествено гориво, което обаче е от най-скъпите в Европа. Премиерът и властта нямат хабер колко са бензиностанциите в България, след като проверяват 741 от 3105, а те били над 15 000. Върши се гигантско нарушение на закона, което ощетява всеки гражданин на тази държава, който кара кола, и същевременно се граби от хазната на България. И кой ще бъде наказан за това? Трима-четирима бензинджии.
Ако сега Дивия Бил Хийкок, Били Хлапето и Братята Ърп гледат от пърия ред пиесата „Многострадалната България”, щяха да се спогледат, да насочат револверите към слепоочията си и да се гръмнат. За няколко литра бензин повече.

 

още от Коментари