Има ли пилот в бг самолета? Няма нужда, ние сме дрон

Има ли пилот в бг самолета? Няма нужда, ние сме дрон

Има ли пилот в бг самолета? Няма нужда, ние сме дрон

 

Нещо странно се случи в ранния септември. Кога точно, не е ясно, Борисов не казва. Знаем само, че премиерът е имал безсънна нощ, в която е трябвало да вземе съдбовно решение. Да пусне ли необозначен руски самолет в българското небе или да го свали? 265 кмета в „Арена Армеец” затаили дъх, за да чуят зловещата развръзка. Слава богу, било хепи енд. Докато началникът на щаба чакал заповедта и кокалчетата на пръстите му били побелели от стискане, Борисов взел решение. Пожалил руските диверсанти. Не му се събирали на другия ден „останки от хора и самолети из Черно море”.  Предпочел да се „разбере с натовските партньори,отколкото да  изкарват ковчези с пилоти”.
Сякаш преди да вземе съдбовното решение е чел Дядо Вазов:
О, руси, о, братя славянски,
защо сте вий тука? Защо сте
дошли на полята балкански
немили, неканени гости?
 
Желали би вас възхитени
да срещнем со сълзи и с китки...
Но идете вий настървени,
на грозни зовете ни битки!
 
265 капндидат-кметове в  „Арена Армеец”, като чули страшния разказ, в миг разбрали, че тяхното кметуване е пей сърце сравнено със ситуациите, в които всеки ден се оказва Борисов. А на всичко отгоре покрай родината, намира време да мисли и за тях.   
Да започнем обаче лека-полека да задаваме въпроси и да видим има ли пилот в бг самолета.
Според военната ни доктрина задачата на България е да охранява южния фланг на НАТО. Там ясно е разписано какво трябва да направят нашите пилоти. Ако има нарушител на въздушното пространство, то за него няма особено много възможности - той трябва да бъде предупреден и да се върне. Ако не го направи трябва да бъде прихванат и принуден да кацне. Третия вариант е да бъде свален.
Борисов не искал да се лее руска кръв и с риск да се скара с „началниците си”, пуснал руския Ил-76. Ако трябва обаче да сме точни, истината е следната. Авиацията ни има на разположение десетина МиГ-а. Те обаче са за ремонт. Не искаме да ги пращаме в Русия, защото тя ни е враг. В Полша, където щяхме да ги ремонтираме, стана ясно, че нямат лиценз. Имаме и Су-та, но те не стават за прихващачи. С други думи, единственото, което е можел да направи Борисов, е да помаха на руските Ил-ове. Което и направил.
Но ето още въпроси. Защо точно Борисов взема това решение? Това трябва да направи по конституция военният министър Ненчев. Какво е правил той тогава? Къде е бил върховният ни главнокомандващ Плевнелиев, докато Борисов си играл на руска рулетка? Нали след като стана ясно, че не сме разрешили на руски транспортни самолети за Сирия да прелетят над България, той обяви, че това е станало с личното му разпореждане? Да не е станало така, че Върховният главнокомандващ Плевнелиев не е разрешил, а Върховният управляващ Борисов след тежки среднощни размисли все пак да ги е пуснал? За едни и същи самолети ли става дума? И изобщо някой в тази държава знае ли какво правят, какво не правят и какво не трябва да правят президент, премиер и военен министър?      
И накрая стигаме до въпроса има ли пилот в самолета ?
Има ли пилот? Няма.
Има ли самолет? Няма.
Има ли държава?
Няма.
България е един дрон.
 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ