Инвеститорите гледат позитивно към борсовите новини

Инвеститорите гледат позитивно към борсовите новини

Инвеститорите гледат позитивно към борсовите новини

Борсовите индекси в САЩ се покачиха през миналата седмица, водени от възстановяването на финансовия сектор и от покачването на големи компании като Apple и Amazon. Икономическите новини бяха в подкрепа на щатския пазар, но най-вече проучването за пазара на труда през февруари.

Броят на новите работни места надхвърли слабо прогнозите, като остава на равнище, което не подкрепя очакванията за икономическа рецесия.

Силната реакция на щатските акции във вторник, когато беше публикуван отчета за бизнесклимата в индустрията, подсказва, че инвеститорите вече са отчели лошите новини. Резултатите от проучването показаха свиване на индустрията с по-малки от очакваното темпове.

Основните притеснения за икономическата рецесия са свързани с добива на полезни изкопаеми и с голямата задлъжнялост на компаниите по осъществяването на инвестиционните проекти за шистов петрол. Скокът на суровината в края на миналата седмица до равнището от 36 долара имаше много позитивен ефект върху акциите от петролния сектор. Част от най-силно засегнатите от спада компании добавиха по 15-20% към стойността си само за миналата седмица.

Новините от Европа не бяха толкова позитивни, но също надхвърлиха прогнозите по отношение на развитието на индустрията. Германската икономика остава водещ фактор за растеж, което беше достатъчно за европейските индекси да отчетат покачване за седмицата. Те се повишиха с 2-3%, но представянето им през февруари и началото на март е сигнал за обръщане на пазарите. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ