Какво да (не)очаквам от шефа

Какво да (не)очаквам от шефа

Какво да (не)очаквам от шефа

Въпрос: Грешка ли е да очакваш шефът ти да е много подготвен, мъдър и почтен?

Крис Тей, Пекин, Китай

 

Отговор: Твоят въпрос ни припомни един забавен спомен. Преди няколко години, когато двамата пишехме първата си книга заедно,

 

блокирахме докато обсъждахме главата за управлението на лошия шеф. Единият от нас смяташе, че няколко параграфа са напълно достатъчни, защото подобни ръководители са относително малко. И освен това са за кратко, защото компаниите бързо ги освобождават. Другият настояваше, че началници, които манипулират, объркват, и дори тормозят служителите си се срещат много по-често и заслужават

 

повече мастило. Тъй като не можахме да стигнем до съгласие решихме да поставим въпроса пред група от 20 приятели, които щяхме да видим на парти същата вечер. Познай чия гледна точка се наложи?

Да, на практика всеки един от тези 20 човека имаше своя история за мениджър, често двама-трима, които са го разочаровали. Един приятел дори ни разказа за шефката си, която никога не казвала какво мисли.. Друг си припомни за началник, който истински се забавлявал

 

да унижава подчинените си по време на срещи с тях. Но ние не искаме безпощадно да критикуваме ръководителите. И двамата от личен опит знаем че добрият шеф може да промени живота ти, вдъхновявайки те да постигнеш нови висини в личен и професионален план. Той съживява енергията в теб и в екипа. Така че заедно да успеете да преодолеете предизвикателства, много по-големи от това, което всеки би могъл да постигне сам.

Подобен опит е прекрасен, и за щастие не чак толкова рядко срещан. Но в отговор на въпроса ти дали началникът ти може да бъде подготвен, мъдър и почтен, смятаме че е

много по-разумно да не разчиташ да е точно такъв. Но има неща, които е по-реалистично да очакваш:

1. Да ти дава годишно две откровени оценки на изпълнението, които абсолютно ясно показват как се справяш спрямо колегите и амбициите си. Никой шеф не си върши работата както трябва, ако всеки от подчинените му не е наясно къде точно се намира. Така че това е важно за теб и ти си в правото си да изискаш тези две оценки.

2. Имаш основание да очакваш шефът ти да не толерира любимците си. Много малко неща могат да омаломощят една организация толкова много, както подобно фаворизиране.

 

То е толкова лошо, че променя отношенията в целия екип. Качествата и усърдието в работата в подобни екипи нямат никакво значение. Важни са личната лоялност и подмазвачество. Това страшно трови атмосферата. Ако се случва в твоя екип не бива да смяташ, че е типично за бизнеса. Защото не е.

3. Имаш основание да очакваш шефът ти да бъде до теб в момент на нужда.

Имаме приятелка, която в случая ще наречем Керъл, чиито шеф веднъж я помолил да представи предложение на среща с борда на компанията. Керъл отговорно си свършила работата, но когато най-важните хора отхвърлили предложението, шефът й се отдръпнал от нея, което меко казано я подразнило. Подобно поведение

„Аз не те познавам” е отличителна черта за мениджърите, които не се чувстват на мястото си и се страхуват за него.

4. Имаш основание да очакваш шефът ти да те възнагради богато при изключително изпълнение на задълженията. Осъзнаваме, че може би звучи като лудост да се говори за „щедри” компенсации във време на рецесия. Но всеки добър шеф разбира колко е важно и колко мотивиращо е да има сериозни стимули за най-добрите. Той никога не се прикрива зад остарялото и омръзнало оправдание: „Вие бяхте наистина страхотни, но това е всичко, което ми отпускат отгоре.”

5. Последно и определено най-важното, което имаш основание да очакваш от шефа ти е

 

да демонстрира честност.Наистина ужасно е да ходиш на работа всеки ден, чудейки се дали шефът ти крие истината, дали нарушава фирмените ценности или дори дали трупа активи към личните си сметки..

Накрая ще ти кажем, че в момента сме в икономически период, в който повечето служители не могат да си позволят да подбират шефовете си. Знаем и колко силно те могат да влияят на качеството ти на живот. Така, че надявай се на най-доброто. Но се подготви да се задоволиш с реалността. И много важно: по скромно с очакванията - ако в живота получиш поне тези, които изброихме, знай че си добре.

 

Сузи и Джак Уелч

 

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ