Какво трябва да се промени в България, за да се увеличат заплатите?

Какво трябва да се промени в България, за да се увеличат заплатите?

Какво трябва да се промени в България, за да се увеличат заплатите?

Нашите възнаграждения в края на месеца са всъщност функция на продукцията, която произвеждаме и полезността на нашите действия за дадена фирма. Колкото по-полезна и по-ценна е продукцията на една фирма, толкова повече приходи тя би получила, а оттам и по-високи възнаграждения за служителите в нея.

Тоест за да се увеличат заплатите в България трябва да произвеждаме повече, да бъдем по-продуктивни. Как се измерва продукцията ни? Най-общо казано чрез труда ни и вложения капитал в работния процес: 10 човека могат да прекопаят една нива за 3 дни, докато човек с трактор може да я изоре за няколко часа. Капиталът може да има формата на машини, техника, инфраструктура, достъп до финансиране и т.н. Не забравяме и човешкия капитал – човек с добро образование и познания би се справил с една задача много по-бързо отколкото човек с ниско образование и бедни познания в дадена сфера.

Това ли е решението? Повече труд и капитал за да настигнем заплащането на по-богатите? Очевидно има още нещо, което помага на западния свят да е по-богат от всички останали. Въпреки че е скрита в „капитал”-а ще извадим тази тайна съставка, която повишава благосъстоянието на народите. Това са идеите, иновативността, инициативността, поемането на риск. Ако човек си купи един трактор, той ще е по-продуктивен, но ако си купи втори, няма да може да управлява и двата едновременно. Тоест човек трябва да намери най-доброто решение как с най-малко средства да получи най-голяма изгода – той трябва да има добра (или иновативна) идея дали да наеме повече хора, дали да вземе кредит и да разшири своето производство и т.н.

Хубавото на идеите е, че те могат да бъдат „копирани”, или поне тези, които не са защитени с авторско право. Не е задължително да измисляте нова гениална бизнес идея, всеки може да се огледа и сам да види кое работи и кое не в днешния свят.

И така след като разгледахме какво теоретично се крие зад възнагражденията, нека отбележим и някои конкретни мерки за нашата страна:

- на първо място по-добра среда за правене на бизнес, което включва по-малко административни пречки, електронно правителство, запазване на ниските данъци, необременяващо трудово законодателство, по-лесен достъп до финансиране и т.н. Според класацията Doing Business за 2012 г. България е на 59 място в световен мащаб, което има накъде да бъде подобрено през следващите години. Казано накратко колкото по-лесно е за една бизнес идея да стартира, да се развие и дори след това да излезе бързо от пазара, толкова по-печеливша ще бъде икономиката.

Някои от участниците в проведената дискусия на тази тема в социалните мрежи дават предложения именно в тази сфера: Иван Арнаудов, който има частен бизнес предлага да се разтовари бизнесът от огромните административни задължения: лицензи, разрешения, такси за щяло и нещяло; да се премахне минималната работна заплата и осигурителните прагове и да се остави на пазара да определя сам заплатите и екстрите за служителите;както и да се премахнат текстовете от закона, които правят служителите несменяеми и неуволняеми.

По-лесният достъп до финансиране също е ключов за развитието и печалбата на една фирма – представете си, че възвращаемостта на капитала ви е 10% - то тогава ако сте взели кредит на 8% лихва, печалбата ви ще е едва 2%, докато ако сте получили финансиране на 4%, печалбата ще е 6%. Лихвите влияят и по-друг начин – ако те са високи, човек би предпочел да не рискува с вземането на кредит, който след това ще е трудно изплатим. Ниските лихви се постигат със стабилна и прогнозируема финансова политика. Ако икономическите дисбаланси на южните страни-членки на Еврозоната бяха наказани превантивно и не се беше стигало до сегашната еврова криза, то България вече можеше да е член на европейския клуб, откъдето да черпи евтин паричен ресурс.

 

- привличане на повече чужди инвестиции - инвестициите са пряко свързани с ръста на нашите заплати - именно заради техния бум през 2007-2008 г. много българи увеличиха рязко доходите си по това време. Поради ред причини (два фалита през последните 30 години, изолираност от международните пазари и т.н.) в България липсва достатъчно капитал, който може да бъде осигурен именно от чужди инвестиции. Те от своя страна създават работни места, пренасят ноу-хау, знания, опит и идеи. И най-вече са предпоставка за по-високи заплати.

Симона Тонкова от дискусията във „Фейсбук” предлагожи „да се въведат законови и данъчни облекчения за инвеститори, които да влязат в страната и да създадат производствени предприятия, които освен работни места ще допринесат и за икономическа стабилност”. Облекченията за инвеститорите биха били добър вариант, ако чуждестранната компания се ангажира с дългосрочен проект, който да продължи и след края на облекченията.

- по-добри умения и квалификация на служителите, по-добро образование, което да отговаря на потребностите на пазара на труда – инвестицията в образование е най-ценната инвестиция, която човек може да направи. Най-високите доходи в Европа в момента са в Ирландия и Норвегия. Ръстът на доходите им през последните години е в пряка връзка и с един интересен факт. През 1995 г. броят на хората с висше образование в Норвегия е 26%, а в Ирландия - под 30%. След това обаче настъпват промени и през 2008 г. дипломираните висшисти в Норвегия са 41%, а в Ирландия - 46%. По-образованите и квалифицирани работници са склонни да бъдат по-продуктивни. А по-продуктивните общества са склонни да растат икономически по-бързо и да стават по-богати. За съжаление България е на едно от последните места в класацията учене през целия живот – тук ние трябва да наблегнем повече и да не спираме да се учим и да добиваме нови знания през целия си съзнателен живот. Образованието отдавна не свършва със завършването на 12 клас в „успелите и богати общества”.

Това се потвърждава и от участниците в дискусията, които отбелязват, че „на първо място трябва да се промени мисленето и ценностната система на хората”, което се постига именно с описаните по-горе мерки. Друг участник категорично заявява „Инвестирайте в образование - ама качествено! Обърнете се дори към бюрата по-труда - там има стимулиращи и образователни програми БЕЗПЛАТНО! Избягвайте ненужни кредити - пътувания, къща и кола, преди да си инвестирал в образованието си, е чиста загуба!”

- по-добра (по-ефективна, по-бърза, по-гъвкава) съдебна система – спазването на правилата и налагането на бързи наказания за провинилите се е в основата не само на всяко демократично общество, но и условие за по-добър бизнес. Междуфирмени дела, които продължават години, изключително тежките процедури по несъстоятелност на фирмите, корумпираността в съдебната система и т.н. са само част от пречките, които спъват бизнеса и отказват потенциални играчи да навлязат на нашия пазар. Тук може да добавим и беззаконието, което властва в някои държавни предприятия.

- по-бързо и качествено усвояване на европейските фондове – за да настигне западния стандарт на живот, Европейската общност „подарява” на България над 7 млрд. евро за периода 2007-2014, които страната ни може да налее в икономиката по начин, който да направи бизнеса ни по-конкурентоспособен, хората по-образовани и квалифицирани и т.н. Направено по правилния начин, това може да добави годишен ръст на икономиката между 3-4%. Ирландия е пример как от най-бедната страна членка в Европейската общност през 70-те, успява да се възползва от европейските субсидии, за да се превърне в страната с най-високи доходи само в разстояние на четвърт век.

- по-малобройна, но качествена и високоплатена администрация – не е тайна, че като цяло нивото на публичната администрация в България е ниско. Ниското заплащане и корупционните практики отблъскват младите и образовани хора, което обрича администрацията да е нископродуктивна и като цяло вредяща на бизнеса. Електронизиране на определени дейности, възлагане на частни фирми на отделни дейности и ново съкращаване на броя на администрацията са мерки, които ще се отразят позитивно на икономиката.

За финал бих добавил едно послание – не чакайте на държавата да ви направи богати, започнете промените от себе си.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ