нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Кой? като лице на България пред света

И тази година ни няма в Давос. Нито президент, нито премиер, нито министри. 

Обяснения много - или за нас няма значение, или няма какво да покажем или да потърсим в швейцарското село, което в края на всеки януари става център на световния политически и бизнес елит.

Всъщност обясението е в тоталната несъвместимост на модела ни на развитие на глобалните тенденции и закономерности. В ценностната база, върху която стъпва правителството и управляващата класа. Нея я устройва затвореност, а не откритост - защото Кой? няма нужда от светлина и прозрачност.

Хората отиват в Давос ако искат да бъдат чути или ако имат какво да кажат.

Спомням си като председател на Агенцията за чуждестранни инвестиции как грижливо се готвехме за този форум, защото ползата съвсем не е затворена в това просто да присъстваш, а да се подготвиш внимателно, да потърсиш възможности за максимално присъствие в различните открити и най-вече закрити форуми, да промотираш страната си, конкретни проекти и увериш световния бизнес елит, че е желан и търсен. 

Няма и помен от това днес. На нас отвореност не ни трябва, защото се възприема от силните у нас и Кой? като "намеса във вътрешните работи" и нездраво любопитство. В момента у нас цари доктрината на Г-13 - Българи за българските олигарси - само Кой? реализира сделки и не трябва да му се пречи от нездрава външна конкуренция. 

И действително у нас моделът на развитие се основава върху евросредства, които се разпределят чрез контролирани механизми в полза на Кой? /говоря за големите проекти/ или чрез превърнати в кредити за Кой? депозити на граждани. Нито прокуратура, нито службите се интересуват от средствата, с които за една седмица се придобиват значителни активи и то от различни отрасли. Тъй като познавам трудността по придобиване на подобни активи, което би било предизвикателство и за най-големия инвестиционен фонд - толкова голям екип и експертиза трябва за да се оценят рисковете и оптималния вариант за инвестиции - остава единственото обяснение - Пеевски придобива активи или които вече притежава или за риска никой  не смее да му поиска сметка. Последното поставя въпроса дали банките, които го финансират не поемат неуправляван от тях риск или пък дали няма чужди пари, но които посредничи. Има и други обяснения, но всички те са

още от Коментари