Красимир Балъков: Спорт се прави с екип, дисциплина и финансов гръб

Красимир Балъков: Спорт се прави с екип, дисциплина и финансов гръб

Красимир Балъков: Спорт се прави с екип, дисциплина и финансов гръб

- Господин Балъков, по кой път трябва да тръгне българският спорт ако искаме да върнем спортната слава на България?

- Ако трябва с няколко думи да отговоря, то нека да поемем по сигурния, а не по бързия или краткия път, за да постигнем трайни и значими резултати, да станем отново разпознаваеми на спортната карта на света.

 

- За вас в спортните среди с респект се говори, че сте човекът, пренесъл модерния западен модел на спортен мениджмънт във футбола? Кои са най-важните уроци, научени от вас по света?

- Спортът се прави с добър колектив и концепция, ред, дисциплина и йерархия, и не на последно място, а може би на първо – с финансов гръб. Всички звена трябва да работят в съзвучие, в строг синхрон, за да гарантират след време постигането на резултатите, които са заложени в плана.

Колкото до уроците, които научих по време на дългия ми престой зад граница, това  са респектът и работата в екип, които са водещо начало за постигането на всеки висок резултат. 

 

- Кое от чуждия опит трябва да се пренесе у нас като концепция за успешно развитие на българския спорт?

- Трябва да се обърне по-сериозно внимание от страна на политическите и икономически структури в държавата за подпомагане на българския спорт. Без държавно участие, както и много голямо желание от спортните ръководители, трудно може да се постигне нещо в областта на българския спорт като цяло.

 

- Според вас, кои са големите предизвикателства пред българския спорт в момента?

- Предизвикателствата не са само в спорта. Те са пред цялата ни нация, която трябва да догони постиженията на европейските страни, включително и в спорта. Затова моето мнение е, че са необходими промяна в мисленето и в условията на работа. Те трябва да са  водещи,  за сметка на показните и бързи успехи.

 

- Има ли полезни и добри  традиции от нашите школи в миналото, които си струва да бъдат запазени и насърчавани?

- Традициите в спорта, изграждани в годините, сега са само в спомените на хората.  Треньорите и ръководителите от това време вече са в доста напреднала възраст, а постиженията им сега нямат аналог. Тук-там има проблясъци, които обаче съвсем не са достатъчни за популяризирането на българския спорт.

Трябва да се направи обща концепция за развитието на българския спорт, която да бъде по-различна от съществуващата в момента. Традициите са минало. Новото, модерно време изисква нов начин на работа, за да се постигнат сериозни  успехи. Трудно може да се запази нещо от старите ни школи. Затова е необходимо да вземем най-доброто, запазено от миналото и да го внедрим в днешната практика, съобразено с времето, в което живеем.

 

- Защо едно от най-често срещаните обяснения за позициите ни на международната спортна сцена напоследък, е недостатъчното финансиране. Само от парите ли зависи подготовката на елитни поколения спортисти?

- Без необходимото финансиране успехите са невъзможни. Без пари, без условия за работа и компетентност не става. Именно това трябва да се разбере и да се започне час по-скоро работа в тези насоки.

 

- Какви инициативи  трябва да се насърчават,  включително и на законодателно ниво, за да се осигури доброто бъдеще на българския спорт? 
 - Трябва да се приеме нормативен документ за спорта, който да стимулира инвеститори и спонсори да подкрепят подобряването на условията и начина за развитие на българския спорт.

 

- Може ли България да има повече шампиони във всяка област и от какво най-много зависи това?

- За да имаме повече шампиони и спортни успехи е необходимо да се спазват няколко простички принципа: талант, труд, постоянство, финанси и условия за работа.

 

- Ще имаме ли ново златно поколение в българския футбол като вашето, донесло толкова радост на нацията по време на Световното по футобл в САЩ през 1994 г.? Как може да се случи това?

 - С много структурни промени във всеки клуб и като цяло в нашите професионални първенства, след време би могло да се постигнат успехи. Но точно какви – времето ще покаже. На този етап е трудно да се направи конкретна прогноза.

 

Ирина Велева

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ