Лихви и валути вълнуват инвеститорите

Лихви и валути вълнуват инвеститорите

Лихви и валути вълнуват инвеститорите

Инвеститорите в щатски акции бяха предпазливи през миналата седмица, което свали основните индекси с около половин процент. Очакванията за повишаване на лихвения процент постави под натиск цените. Ръстът на долара също има негативно отражение върху прогнозите за корпоративните печалби, с което може да се обясни и най-негативната сесия за акциите през миналата седмица. Разпродажбите обаче не се запазиха.

Някои от важните икономически новини бяха по-слаби от очакваното и това върна надеждите, че Федералният резерв няма да бърза с повишаването на лихвите. Позитивна новина от централната банка стана информацията, че някои банки ще имат възможност да увеличат дивидентите си и да изкупуват акциите си през тази година. Това върна интереса към банковите книжа, които бяха едни от малкото с повишение през миналата седмица.

Вижте още: Доларът се стреми към паритет с еврото

Финансовият сектор се представи най-добре, докато технологичните компании бяха най-губещите. Европейските книжа изостанаха от американския пазар, като британският индекс приключи с 2.5% намаление. Най-слабо представяне имаше пазарът в Гърция, което, разбира се, не е изненада, предвид поредното неразбирателство с кредиторите на страната и предстоящите трудности по обслужването на задълженията.

Промяната на валутния курс се отразява най-добре на германския пазар, който скочи с 3% през миналата седмица. Сред компаниите в основния индекс са най-вече износители, за които евтиното евро означава повече приходи в чужбина и по-високи печалби. Данните за външната търговия на Германия за януари надхвърлиха очакванията, а индустриалното производство на Франция също изненада с позитивни данни на фона на общата слабост в Еврозоната. Затова не е учудващо, че двата пазара се представят по-добре от останалите в ЕС.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ