Навън вече не е джунгла. Започва да прилича на бдение над мъртвец

Навън вече не е джунгла. Започва да прилича на бдение над мъртвец

Навън вече не е джунгла. Започва да прилича на бдение над мъртвец

Въпрос: След около месец ще завърша MBA и нямам работа. Две години бях консултант в търговията на дребно и имам страхотни препоръки. Но какво от това? Вече няколко месеца пращам CV-та на различни фирми, звъня по телефоните. Но няма никакъв резултат. Започвам да се отчайвам. Моля, помогнете ми със съвет.

Анонимен, Чикаго

Отговор: Съзнаваме в какво ужасно положение се намираш – ти и хилядите, други хора. Светът стана такъв, че сега не повече от 30% от завършилите, дори най-престижните училища, започват работата, която искат. Много компании, ударени от кризата и разтревожени от мрачните прогнози,

отложиха назначенията на нови кадри, включително завършили MBA. Навън вече не е джунгла. Повече прилича на бдение над мъртвец.

Но ти не ни помоли за състрадание. Ти искаш съвет. Ние имаме три препоръки за теб (1) можеш да се примириш с положението и да се научиш да го обичаш, (2) можеш леко да полудееш и (3) можеш да направиш нещо сам. Това са според нас всичките ти варианти.

Да започнем с примиряването и ти обясним какво имаме пред вид. Вече знаеш, че вероятно няма да получиш назначението, за което си мечтал, когато си започвал МВА програмата преди няколко години. Но най-вероятно там някъде навън има работа за теб. Някъде в тази държава или в чужбина ше ти предложат приемлива професионална реализация и заплата. Можеш да я приемеш и по-важното

да я прегърнеш с удоволствие. И въпреки разочарованието си да се трудиш усърдно.В твоя случай би могъл да започнеш в някой магазин за търговия на дребно. Амбицията ти вероятно ще бъде след време да се прехвърлиш в мениджмънта и евентуално да те забележат в националната централа.

Сигурно ежедневната ти работа при управлението на продажбите може да ти изглежда като жалка възвращаемост на твоята инвестиция в МВА. Но мисли стратегически за собствената си кариера. Да бъдеш звезден изпълнител в жизнена и солидна компания е билет за по-високите етажи или за по-добра възможност другаде.

Сега, нека преминем към лекото полудяването. Ние най-много препоръчваме този подход в сегашната ситуация ( не защото така се чувстват милиони хора). Идеята е да избереш

едно или две места, където винаги си искал да влезеш или двамата изпълнителни директори, за които би работил с удоволствие. И непрекъснато да предлагаш качествата си по възможно най-креативния, привлекателния и убедителен начин, на който си способен. До леко полудяване изпращай писма, имейли, обаждай се по телефона и каквото друго е необходимо, за да получиш пет минутно интервю. На което трябва да направиш силно впечатление с брилянтните си идеи и с положителната си енергия.

Да, това е трудна стратегия. Но когато заработи ти ще започнеш кариерата си на правилното място.

И накрая, ако всичко потва не сработи ти остава да започнеш собствен бизнес. Открий какво знаеш и в какво си добър, намери приятел, който може да ти помогне - като знания, контакти, начален капитал. Или дори да ти даде така нужното

време за почивка и сън. После, като всеки друг предприемач трябва да излезеш навън и да се бориш.

Ако консултирането е твоята стихия, искай възнаграждение не по-високо от 5000 долара. Или преговаряй с клиентите си за процент от увеличените приходи или от спестените средства, резултат на твоите съвети.

Ти вероятно осъзнаваш какъв голям риск поемеш, започвайки нов бизнес. Сегашната икономическа среда превръща избора да станеш предприемач в акт на

изключителна смелост. И само ти знаеш дали имаш нужния кураж. Не искаме да звучи рязко – просто се опитваме да бъдем реалисти. Това са безпрецедентни времена за всички, които търсят работа. Те изискват необичайни решения. Глобалната икономическа криза вероятно ще продължи още една или две години и няма смисъл да седиш и да чакаш, надявайки се на някакво чудо.

Наистина имаш само три възможности. Направи своя избор и действай.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ