На път сме да излезем от Топ 20 на застрашените от фалит държави

На път сме да излезем от Топ 20 на застрашените от фалит държави

На път сме да излезем от Топ 20 на застрашените от фалит държави

Преди два дни ви съобщихме, че България e на 20. място в класацията* на застрашените от фалит държави, според базираната в Лондон рейтингова агенция Credit Market Analysis. „Мениджър Нюз” потърси за коментар експерта от Института за пазарна икономика Петър Ганев

  - Господин Ганев, какво постави България в първата третина сред 65-те икономики, заплашени от фалит?

- Важно е да се знае, че в случая говорим за пазарен показател. Това не е административна оценка на кредитна институция, а оценката на пазара, базирана на реални сделки. Тази оценка също има ред недостатъци, често и чисто спекулативен елемент, но все пак не може да бъде пренебрегвана. България е неизменно в топ 20 на тази класация през последните 2 години. В средата на 2009 г. се озовахме и в топ 10, заедно с Румъния. Реално погледнато, сега се наблюдава подобрение на показателите ни и като че ли сме на път да излезем от топ 20. Дефицитът през 2010 г. е очаквано по-малък, както и бюджета е без свръх дефицит за 2011г. Ако се изпълнят тези очаквания, ще донесат някаква стабилност.

 - Каква е реалната опасност страната ни да спре да обслужва външните си задължения?

- Опасността е реална, но доколко е вероятна е съвсем друг въпрос. Страната ни е платежоспособна, но вече трета година ще харчи над възможностите си – тоест ще топим резерви и ще взимаме нов дълг. В несигурна среда на световните пазари, това може да бъде много опасно. Още повече, че дефицитът ни все повече става хроничен, тоест не зависи от някакви извънредни държавни разходи, които могат и да не се направят, а е породен от дългосрочни държавни политики – в области като здраве, пенсии и т.н. Всичко това крие реални опасности. Достатъчно е да припомним, че през миналата година на практика фалира БДЖ, като се активира държавната гаранция по кредитите на компанията.

 - Класацията какви сигнали изпраща на външните инвеститори?

- Инвеститорите вече не хвърлят парите си „на сляпо”, както преди кризата, и са много по-внимателни във взимането на решенията си. Информацията за платежоспособността на една страна се следи с повишен интерес. Сигналите в доклада са ясни – избягвайте Гърция и Венецуела, не прибързвайте с България, най-добре се насочете към Германия, а ако искате в Източна Европа – изберете Естония.

Венцислав Савов

 

* Цялата класация може да откриете тук: https://www.cmavision.com/images/uploads/docs/CMA_Global_Sovereign_Credit_Risk_Report_Q4_2010.pdf

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ