Нова крачка нагоре за фондовите пазари

Нова крачка нагоре за фондовите пазари

Нова крачка нагоре за фондовите пазари

Европейските индекси не успяха да последват уверено нагоре щатският фондов пазар през миналата седмица. Последните няколко дни на търговия преминаха под знака на разпродажбите, с което бяха заличени значителните печалби, регистрирани във вторник.

Покачването на европейските индекси, водени от близо 2% ръст на немския DAX, се дължеше на икономическите новини. Статистиката показа, че европейската икономика расте по-бързо от очакванията за второто тримесечие. Немските книжа получиха съществена подкрепа и от данните за външната търговия на страната след регистрираният абсолютен рекорд на положителния търговски баланс.

Щатският пазар скочи след трите почивни дни, които поставиха край на летния туристически сезон. Индексът Dow Jones добави 2.4% за една сесия, воден от значителен ръст на книжата на General Electric. Акциите на индустриалния гигант се считат за барометър на икономическата активност по света, заради широкия спектър на произвежданите от холдинга стоки. Покачването им показва оптимистичните очаквания на инвеститорите за глобалната икономика, но трябва да се има предвид, че книжата на GE не се представят с нищо особено от началото на годината и също са засегнати от корекцията на пазара. Те не са нещо повече от поредния знак, че пазарът гледа нагоре преди още доказателствата за икономически растеж да са се появили.

Двата процента нарастване на щатския пазар за миналата седмица беше водено от технологичните книжа. Акциите на Apple се покачиха след редовното представяне на нови продукти и идеи от компанията, въпреки че и този път не липсваха разочарования.

Пазарите в Азия също заслужават по-специално внимание, защото повлияха на очакванията на инвеститорите в положителна посока. Акциите в Китай започват тази седмица със спад, макар и не толкова силен, колкото свикнахме да влиза в новинарския поток. Предишните дни обаче акциите бяха нагоре, тъй като се очакват нови стимули в Китай и Япония, които да подкрепят цените на книжата. Динамиката на фондовия пазар в Китай ще се запази, тъй като всяко повишение на акциите ще води до разпродажби от инвеститори, които търсят малко по-високи цени, за да избягат от спукания балон. Но за борсите в САЩ и Европа това няма да е от значение. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ