Нулевите лихви поддържат скъпите акции

Нулевите лихви поддържат скъпите акции

Нулевите лихви поддържат скъпите акции

Американският фондов пазар се покачи с 2% през миналата седмица, воден от еуфорията от заседанието на Федералния резерв, на което централните банкери дадоха сигнал, че ще забавят повишаването на лихвите. Печалбите за седмицата се дължаха само на новината, но през останалото време също имаше динамика на пазара. Тя се дължеше на предпазливостта на инвеститорите, които искаха да чуят намеренията на банкерите.

Еуфорията около запазването на нулевите лихви се оказа краткосрочна и без съществен ефект върху пазара. Тези 2% покачване показват и притесненията, че фондовият пазар е вече много скъп. Водещите книжа се търгуват средно 20 пъти над годишните си печалби. Това е типично равнище за пазарен връх, а единствено изключение е интернет балона в началото на века. Затова инвеститорите са вече предпазливи, макар че не обръщат внимание на последните данни, които показват забавяне на щатската икономика.

Индустрията, например, отчете по-слаб растеж за миналия месец, което в комбинация с поскъпването на долара би трябвало да се отрази негативно на финансовите резултати на компаниите. Включването на Apple в индекса Dow Jones не доведе до извънредно покачване на цената на акцията. Европейските книжа също се представиха добре, а водещи бяха индексите на Великобритания, Португалия и Испания.

Поскъпването в Европа беше по-плавно и без да отрази колебанията на валутите или очакванията за запазване на лихвите в САЩ. Индексите на Гърция и Прибалтийските страни се представиха най-слабо на фона на преобладаващия оптимизъм на борсите. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ