Оптимизъм за щатската икономика качи пазарите

Оптимизъм за щатската икономика качи пазарите

Оптимизъм за щатската икономика качи пазарите

Борсите по света се движеха нагоре през миналата седмица, а причина за оптимизма станаха икономическите новини от развитите пазари. Бизнес климатът в САЩ се оказа на равнището на очакванията за растеж, а заетостта показа подобрение. Безработицата обаче се повиши слабо, което е следствие на промяната в броя на американците на пазара на труда.

Тези данни отново затвърдиха очакванията за повишаване на лихвите от Федералния резерв, но инвеститорите предпочитат да виждат позитивните сигнали за растежа. Поскъпването на петрола даде подкрепа на щатските индекси. Суровината се покачи, защото големите компании намаляват производството си, а спекулантите купуват, за да заемат по-неутрални позиции. Още е рано да се очаква сериозно възстановяване на петрола, особено при публикуваните новини за забавяне на икономиката на Китай.

Секторите, които се представиха най-добре, бяха финансите и високите технологии. Банковите книжа поскъпнаха след данните за намаление на необслужваните кредити в края на миналата година, а страховете от повишаването на лихвите постепенно минават на заден план. Щатските индекси се покачиха с 3%, а Европа изостана и регистрира само 1%, благодарение най-вече на по-малките пазари.

Акциите в Гърция възстановиха част от загубите си и основният индекс на страната приключи с 10% ръст. Това се дължеше на по-внимателната политика на новото правителство, което все пак ще се старае да достигне до консенсус с Европа по финансирането на дълга си. Този процес обаче ще е много труден, като засега двете страни не отстъпват. Ръстът на германския пазар беше спрян от слабите данни за индустрията, но основно притеснение остават преговорите с Гърция и кризата в Украйна.

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ