Позитивните нагласи взимат превес на борсите по света

Позитивните нагласи взимат превес на борсите по света

Позитивните нагласи взимат превес на борсите по света

Борсите по света не поднесоха някаква изненада през миналата седмица – пазарите в САЩ и Европа отчетоха слабо повишение, докато китайските акции отново паднаха.

Разликата с търговията от предишните няколко седмици е в реакцията на стимулите на Европейската централна банка. Инвеститорите очакваха поредната доза подкрепа за финансовата система в Еврозоната, която да увеличи кредитирането и да облекчи условията за обслужване на вече съществуващите дългове.

Банките в Еврозоната поскъпнаха след намалението на лихвите и увеличението на покупките на облигации, включително и на рисковите корпоративни книжа. Италианската Unicredit и испанската Santander бяха сред най-печелившите книжа, добавяйки съответно 15% и 10% към стойността на акциите си.

Германските финансови книжа реагираха по-предпазливо на новината от ЕЦБ, но по-интересна стана динамиката на пазарите по време на пресконференцията на президента на банката Марио Драги. Заявлението му, че вероятно това е последният ход на ЕЦБ се изтълкува първоначално като изчерпване на ресурса на централната банка, с който може да се влияе на икономиката.

Финансовите акции поведоха борсите надолу и възстановяването на индексите стана едва през късната търговия в САЩ. Ръстът в петък доведе до най-високите нива на индексите за последните два месеца. Щатският индекс S&P 500 отново премина над равнището от 2000 пункта, благодарение и на възстановяването на цената на петрола. Предстоящото заседание на Федералния резерв обаче носи голяма доза несигурност за текущите печалби на борсата в САЩ. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ