Предпазливостта на Фед се пренесе и при валутите

Предпазливостта на Фед се пренесе и при валутите

Предпазливостта на Фед се пренесе и при валутите

Инвеститорите заложиха срещу долара, след като лихвите в САЩ останаха без промяна на нулевото си равнище. Нерешителността на Федералния резерв да стартира повишаването им и с това да отнеме част от стимулите за всички сектори, които разчитат на евтин капитал, породи съмнения във възстановяването на глобалната икономика.

Разпродажбите на долари вървяха ръка за ръка със спада на акциите и на суровините. Еврото се покачи до 1.14 долара в края на европейската сесия в петък, което обаче не е съществен ръст на седмична база. Това е по-малко от един цент поскъпване спрямо търговията седмица по-рано и не показва съществена реакция, защото и очакванията за повишаване на лихвите не преобладаваха. Отлагането му не е само за заседанието през септември, но много вероятно и на следващото няма да бъде взето решение.

Лихвата ще остане без промяна поне до декември. Щатската икономика се представя в по-добра светлина от Европа и Азия, но централните банкери имат съмнения, че заетостта в страната щебъде фактор за инфлация. Затова няма да бързат, докато не се стабилизират икономиките в Азия и не се ускори растежа в развиващите се страни.

Щатските данни през седмицата бяха оставени на заден план, но също не показаха бурното развитие на икономиката. Продажбите на дребно растат слабо, а индустриалните индекси намаляха. Апетитът към рискови активи в САЩ преобладаваше.

Японската централна банка не промени политиката си и не увеличи стимулите, които вкарва в икономиката, въпреки последните разочароващи данни за региона и сривът на китайския фондов пазар. Вероятност от нови стимули в Япония съществуваше, но вероятно паузата на Федералния резерв ще бъде използвана от по-малките централни банки, особено на развиващите се страни.

При това развитие на събитията може да се очаква продължаване на ръста на еврото, но равнището от 1.15 долара е трудно за преодоляване.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ