нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Путин и Ердоган - "враговете", които действуват срещу Европа

Илиян Василев

Навлизането на турската армия в Сирия увеличава рязко вероятността от пряк конфликт между Русия и Турция - този път в Сирия, както по земя, така и по въздух. Залозите се вдигнаха рязко, особено след интернационализирането на конфликта и намесата на Иран, Саудитска арабия и новините за снабдяване на сирийската опозицията със средства за защита срещу самолетните набези на Русия и Асад. Битката за стратегическия град Алеппо е само видим маркер на новата ситуация.

Всъщност големите сирийски градове вече не съществуват - Хомс, Хама, Алеппо са в руини и тежко и горко на онзи, който ги владее.

Споразумението от Мюнхен не решава нищо, освен, както посочи сенатора МакКейн да удължи илюзията, че се сдържа Русия, докато тя създава нови факти на терена, които в последствие ще разкрият истината, че междувременно единственият, който се сдържал е бил Запада.

Путин изцяло и напълно разчита на страха на Обама от военно ангажиране в голям мащаб в Сирия или другаде. Той работи за историята, в която иска да завещае наследството на президент, който е измъкнал Америка от военни конфликти. И днес Путин може да си позволи почти всичко, при всички случаи достатъчно при пълзяща и хибридна ескалация на агресивните си действия.

Медведев, като по приемливото лице на Кремъл, направи няколко взаимно изключващи се заявления, както "твърди" - от арсенала на Путин, така и в типичния си двусмислен стил на "гълъб" под прикритие. Но това не е нищо повече от тактическа уловка, защото силният човек - Путин продължава да вдига залозите и нагнетява напрежение - след масовата мобилизация и новите военни активи в посока Сирия той разгърна безпрецедентна информационна и пропагандна война срещу Запада, която дори Съветският съюз не е бил в състояние нито да инициира, нито да води. 

Посланието на Медведев е типичен пример на хибридно въздействие - приспивна загриженост и отворено пространство за действие на военния театър.

още от Коментари