Ричард Брансън: Най-важно е да направите нещо позитивно

Ричард Брансън: Най-важно е да направите нещо позитивно

Ричард Брансън: Най-важно е да направите нещо позитивно

Всяка година млади хора по света избират курсове за обучение и планират кариерата си. Мнозина от тези, които се надяват да станат бизнес лидери и предприемачи искат съвети за всичко – как да спечелят най-много пари, дали бизнесът е правилното поприще за тях, каква е тайната на успеха. Вместо да разглеждам всяка специфична ситуация, бих искал по-скоро да се обърна към основополагащия въпрос: какво означава „успех”?

Първо, той е тясно свързан с това да правиш каквото ти доставя удоволствие и да развиваш уменията и дарбите си. Ако смяташ да се занимаваш с предприемачество, не забравяй, че лидерите в тази област са обикновено гъвкави и широко скроени. Те са в състояние да се поставят в положението на клиентите си. Бизнесът обича тези, които щом видят проблем или несправедливост, се опитват да го отстранят. Това важи ли за теб?

Може да се окаже трудно сам да прецениш силните и слабите си страни. Ако все още нямаш ментор, ще е добре да се свържеш с човек с опит в областта, в която се каниш да се развиваш. Влиятелни познати могат да ти осигурят контакти с хора, готови да ти помогнат.

Помни, че добрият ментор не е задължително известен. А по-скоро е човек, който води богат и все по-обогатяващ се живот. Насочи се към бизнес лидер, който е променил света във важна за теб посока.

Много млади хора се фокусират върху развитие на умения в областта, в която не са успели или не за показали много качества. Не много отдавна писах на човек, който също като мен има дислексия [1]. Казах му, че трябва да се опита да развива добрите си качества. Не позволявай недостатъците да намалят твоята самоувереност. Остави ги настрани.

Време е да се съсредоточиш върху силните си страни, защото успехът на предприемача зависи от идеите и брилянтността му. Но не блилянтност, която се измерва в награди или одобрение на околните. А онази, която се постига чрез изследване на предлаганите от света възможности. Така че вместо да търсиш у другите знаците на успеха си, прецени какво той означава за теб.

Мечтаеш ли за огромно богатство? Успехът в бизнеса няма нищо общо с печалбите. Те са необходими, за да се инвестират в следващия проект – да се платят сметки, да се върнат вложенията на инвеститорите и да се възнаградят хората за усърдния им труд. Нищо повече. Истината е, че в бизнеса парите са като течаща вода. В един сезон може да са пълноводен поток, но в друг може да се наложи да инвестираш, за да поддържаш предприятието си живо, и да изчезнат за една нощ.

Типично по американски е да се говори за богатство. Във Великобритания малко се срамуваме от подобни дискусии и смятам това за положително. Когато отида на парти, виждам хора, а не банкови сметки и бих искал и другите да се отнасят към мен по същия начин. Парите са интересни само като средство, което ти позволява да работиш и създаваш.

Ако парите са лош пътеводител към успеха, то славата е още по-лош. Медиите имат склонност да персонализират и опростяват нещата и това е разбираемо. На репортерите им е много по-лесно да говорят за Лари Пейдж от Google и Ричард Брансън от Virgin. Но пропускат факта, че много висши мениджъри в тези компании всеки ден взимат важни решения и просто не говорят пред медиите за тях.

След като нито парите, нито славата са добра мярка за успех, какво бихме могли да кажем за личната власт? Посветих повече от 40 години на изграждането на марката Virgin и ако утре си отида, екипът ще продължи без мен, точно както Google ще продължи без основателите си и както продължи Microsoft, когато Бил Гейтс напусна поста на главен изпълнителен директор през 2008 г.

Успехът в бизнеса се измерва с това дали си създал нещо, с което да се гордееш и дали си променил живота на хората около теб. Това ме кара сутрин да се будя с радост. И затова никога не съм искал да управлявам голяма компания, а получавам огромно удоволствие от грижите си за по-малки фирми. Като не забравя корените си на малко предприятие, Virgin успя да промени в положителна посока много области и много животи.

Колкото по-активни и по-положително настроени сте, толкова по-успели ще се чувствате. В момента се оказва, че правя все повече, за да подсигуря бъдещето на планетата. Това кара ли ме да се чувствам успял? Със сигурност ме прави щастлив.

Когато се изправите пред избор на път и кариера и всички последвали от това решения, фокусирайте се върху собствените си цели и се опитайте да не се разсейвате от чуждите. Каква е визията ви за промяна? Започнете да работите за нея. В бизнеса, както и в живота, най-важното е да направите нещо позитивно.

Сп. "Мениджър"

-------------------------------------------------------------------------------------------------

[1] Дислексията е неспособност за четене и разбиране на прочетеното

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ