Светът затъва в технологична криза

Светът затъва в технологична криза

Светът затъва в технологична криза

„Какво правите тук? Софтуерният милиардер се задави от удивление, когато му казах, че съм физик. Реакцията му бе информативна: сякаш беше срещнал сезонен работник там, където се бяхме събрали – на Световния икономически форум в Давос.

Между създаването на контакти, самопромоцията и всички други (важни) неща, политиците и финансистите от изтъкнатата тълпа в Давос през миналия месец дискутираха лошото здраве на глобалната икономика. Държавните глави провидяха нужния лек в по-добро управление; банкерите от централните банки в подобряването на финансовия контрол, инвестиционните банкери в пазарите. Икономистите предложиха нови теории, а интернет предприемачите разположиха доверието си в социалните медии. Единственото нещо, което всички те споделиха, бе убеждението, че бързото възстановяване е налично.

Предимството на кулата от слонова кост* е, че позволява поглед над проблемите от незабавно естество. Там, където човек може да види банкова криза, дългова криза, валутна криза или някакъв друг вид криза, академиците могат да прозрат дори по-тревожно развитие. Намираме се в средата на технологична криза. Прогресивните, предизвикващи еволюционен скок технологии сега се появяват по-рядко от обстоятелствата, необходими за наличието на стабилен икономически растеж. Дори банкерите се оплакват от недостига на нови технологии, в които да инвестират.“

Това коментира в своя статия за „Файнейшъл таймс“ проф. Андрей Гейм – носител на Нобелова награда за физика през 2010 г. за работата си по откриването на възможностите на графена. В момента той е преподавател в Университета на Манчестър. Тезата, която развива в статията си разтърсва с прозренията и провокативността си, но е трезв поглед върху реалност, която малцина осъзнават. Представяме ви я в леко съкратен и преразказан вариант.

Според проф. Гейм настъпването на глобалната технологична криза е предизвикано от пресъхването на потока от фундаментални нови открития.

Ако погледнем развитието на технологиите назад във времето и се взрем по-точно в последната половина на миналия век, ще се убедим, че този период е бил под знака на технологичен напредък, казва видният учен. Примерите и потвържденията са следните: леволюцията на Силициевата долина в САЩ доведе до появата на компютрите, микрочиповете, мобилните телефони и мрежата. Освен това се роди „Спутник“ в Русия. Появи се надпреварата за Луната. Както и „the Global Positioning System“ или GPS. До голяма степен, колкото и провокативно да звучи, този техно прогрес се е дължал до голяма степен на Студената война между САЩ и СССР, която е стимулирала конкуренцията помежду им и ги е принудила да инвестират във фундаментални изследвания. В същото време липсата на сериозни рискове и заплахи днес карат правителствата да "свиват" все повече средствата за изследователски програми.

Авторът смята, че в последните две десетилетия освен социалните медии няма истински забележително, революционно технологично развитие. Реално, всичко е шум около едни и същи джаджи, посочва той.

Много икономисти твърдят, че лошите плодове са били събрани и човечеството приближава продължителен период на стагнация, смята Гейм. Но тъй като това все още не е довело до явен икономически спад, хората обръщат по-малко внимание.

„Моята собствена Кула от слонова кост ми дава поглед към основата на науката, където икономистите не рискуват да стъпят. Виждам остра криза в доставянето на нови познания. Не, че открития вече не се случват, по-скоро равнището им се забави. Без ново познание, са възможни само производни технологии. А колкото и да са важни, те не са способни да задържат нивата на икономически растеж, на които светът се радва след идването на Индустриалната революция“, твърди професорът.

Той посочва, че в дългосрочна перспектива няма такова нещо като непотребно, но фундаментално познание. „Силициевата“ революция е станала възможна благодарение на квантовата физика. Абстрактната математика е позволила интернет сигурността, благодарение на която компютрите не се сриват всяка секунда. Теорията на относителността на Айнщайн може да не изглежда значима за ежедневието, но сателитната навигационна система GPS не би функционирала без нея.

Веригата от основни открития до раждането на потребителските продукти е дълга, замъглена и бавна. Но ако се унищожи базисната й част, цялата верига ще се срине, нали? Затова, според Гейм, най-логично е компаниите и човечеството въобще да инвестира повече в научни изследвания. Той смята, че е важно да се повиши подкрепата към науката.

„Имам мечта. Индустриалната революция и икономическият растеж да продължат. Например, заради огромната космическа скала, която астрофизиците откриха, че е поела по курса да удари Земята след 50 години. Това трябва да е достатъчно страшно, за да накара Светът да отклони тази заплаха. И той със сигурност ще го направи, но ще има нужда да разработи ново познание и технологии. Накрая, в мечтата ми, човечеството осъзнава, че социалните медии могат да направят някои хора много богати, но не могат да спасят планетата. Последното изисква нови, фундаментални открития“, обобщава Гейм.

................................................

*Терминът Кула от слонова кост произлиза от библейската песен за Соломон. Използва се от 19 век насам за обозначаването на свят или атмосфера, в която са се събрали интелектуалци, за да участват в занимания, изцяло откъснати от практичните грижи на ежедневния живот.

Заглавието на публикацията е на редакцията на "Мениджър Нюз"

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ