Светът отива към по-добро

Светът отива към по-добро

Светът отива към по-добро

Едва ли някой се нуждае от потвърждение на факта, че живеем в трудни и нестабилни времена. При това обаче информационната среда, в която живеем, е толкова крайно негативна, че е достигнала до пълен абсурд. Непрекъснато и отвсякъде ни заливат мрачни прогнози, апокалиптични предсказания и безутешни анализи. Дори развлекателната индустрия се носи на тази глобална вълна от ирационален песимизъм. Книгите, филмите и дори поп музиката изобилстват с безнадеждност, тъга и апокалиптични усещания. Своята роля играят и шарлатанските прогнози за края на света, свързани с митични древни предсказания или с псевдонаучни прогнози за космически катастрофи.

При цялата тази мрачна картина си струва да си зададем въпроса дали всъщност положението е чак толкова трагично? До каква степен преобладаващото мрачно настроение на човечеството има фундаментални основания и до каква степен просто сме зациклили на негативна вълна?

Преди всичко нека погледнем нещата в перспектива и да се запитаме с брутална откровеност дали живеем по-трудно от предците си. Сухите исторически факти показват, че през миналото столетие светът е преживял най-жестоката и продължителна икономическа криза в историята, два страшни световни военни конфликта, безброй геноциди и кланета, масови изселвания, смазваща мизерия и последиците от налагането на най-ужасяващите радикални идеологии, които някога са изпълзявали от преизподнята на човешкия ум. Какво ли биха казали за нашите съвременни тревоги бежанските семейства, загубили близки хора, домове, имоти и бъдеще в пожара на световните безумия през 20. век? Един факт, който не можем да отречем, е, че нашите предци не само са оцелели след всичко това, но са създали и нас. Има ли нещо, освен кураж, което те са имали, а ние днес нямаме?

Нека обаче оставим настрана емоционалните исторически аналогии и да погледнем сухите факти за състоянието на света. За тази цел ще използваме последното проучване 2012 State of the Future („2012 Състоянието на бъдещето”) на международната организация The Millennium Project. Този неправителствен тинктанк (think tank) съществува от 1996 г. и всяка година публикува мащабен доклад (пълният обем на актуалното проучване е 10 хил. страници) за състоянието на човечеството. Той е съставен с помощта на 2500 човека от цял свят – футуристи, учени, представители на бизнеса, правителствата и неправителствени организации. Годишните доклади на The Millennium Project са независима снимка на съвременния свят, която ни позволява да видим „голямата картина” за развитието на човечеството.

Преди да се вгледаме по-подробно в данните, е важно да направим уговорката, че целта на докладите State of the Future не е да създават ведро настроение. В актуалното проучване детайлно са описани всички тежки глобални проблеми, които са ни до болка познати от всекидневните новини. Сред тях са промените в климата, растящите цени на хранителните продукти, катастрофалните засушавания в някои региони, както и глобалният разцвет на корупцията и организираната престъпност.

Не на последно място в списъка е и нарастващото икономическо неравенство от 2008 г. насам, което е класически предвестник на социални конфликти. Безспорно най-тъжната констатация е, че човечеството не се справя с глада. В момента на планетата има близо 1 млрд. гладуващи въпреки доказания факт, че световното производство на храни е достатъчно за всички.

В случая обаче значително по-интересни изглеждат позитивните изводи от доклада, доколкото те остават почти напълно неизвестни за широката публика.

Нека започнем със световния мир - едно от най-протритите от употреба клишета. Можем уверено да кажем, че това е област, в която човечеството се справя добре. Факт е например, че от 1985 до 2011 г. броят на ядрените оръжия се е сринал почти шест пъти. За същия период броят на активните военни конфликти е намалял от 37 на 26, заедно със загиналите в тях. За съжаление, тази продължителна тенденция бе нарушена през последните две години заради т.нар. Арабска пролет и кървавата гражданска война в Сирия.

В същото време в доклада 2012 State of the Future се отбелязва, че през последните години световният тероризъм деградира от глобално организирани атаки до индивидуални акции на маргинални групи и хора. Тази радваща тенденция се потвърждава от наскоро оповестена статистика на американското ФБР (Федерално бюро за разследване). Според нея броят на терористичните атаки през последните години непрекъснато намалява, като през 2011 г. е достигнат техният абсолютен минимум за последните 5 години.

В комбинация с мира най-фундаменталният фактор за физическото оцеляване на човешките същества е достъпът до чиста питейна вода и наличието на базови хигиенни условия (т.е. тоалетни и канализация). Добрата новина тук е, че от 1990 г. насам нови 1,3 млрд. души са получили достъп до чиста вода, а 500 млн. живеят в много по-добри санитарни условия. В резултат от това, в комбинация с подобрените медицински грижи в развиващите се страни смъртността в резултат от заразни болести е намаляла от 25% през 1998 г. до по-малко от 16% през 2010 г. Най-добрата новина тук е, че за последните 20 години смъртността при малките деца под 5-годишна възраст е намаляла с 30%. Ситуацията все още е абсолютно неприемлива за началото на 21. век. Предотвратимите заразни болести продължават да бъдат втората водеща причина за детската смъртност в глобален мащаб. Въпреки това обаче дори най-закоравелият песимист не би могъл да отрече значителния прогрес.

Освен това средният жител на планетата живее по-дълго. От средата на 80-те години до днес продължителността на живота се е увеличила от 64 на 68 години.

Перспективите за качеството на живота също се подобряват, макар и бавно. По данни на Световната банка, цитирани в проучването, делът на живеещите в крайна бедност (с по-малко от 1,25 американски долара на ден) е намалял повече от два пъти – от 52% (1981 г.) до около 20% (2010 г.). Това безспорно постижение е още по-впечатляващо, ако имаме предвид, че за същия период населението на Земята се е увеличило от 4,5 на 7 млрд. души. Това означава, че човечеството се справя с крайната бедност с темпове, които изпреварват увеличаването на населението. С изпреварващи темпове се развива и достъпът до средно образование – възможно най-убедителният показател за по-доброто бъдеще на човечеството. Нека оставим данните да говорят сами за себе си. В средата на 80-те години едва 45% от децата по света са ходели на училище, докато днес техният дял е 70%.

Не на последно място, развитието на комуникационните технологии свързва човечеството по-добре отвсякога. Според данни на ITU (International Telecommunication Union – Международен телекомуникационен съюз) в момента броят на интернет потребителите и на мобилните абонати надхвърля съответно 2 млрд. и 6 млрд. души. Това е само по себе си впечатляващо постижение за свят, населен от 7 млрд. човека. Ръстът и по двата показателя обаче не показва никакви признаци за забавяне. Според прогнози на телекомуникационния гигант Ericsson през 2017 г. цели 85% от населението на света ще имат достъп до високоскоростен мобилен интернет. „В ход е надпревара за завършването на глобалната нервна система на цивилизацията”, обобщават авторите на доклада.

Нека обобщим казаното дотук – въпреки огромните трудности човечеството става по-богато, по-здраво и по-добре образовано. Един важен извод, който трябва да направим, е, че не трябва да се поддаваме на песимистичната информационна среда, защото тя не отразява цялата истина за света, в който живеем. Очевидно е, че глобалната вълна от черногледство е функция на моментите трудности, пред които е изправен светът, и със сигурност не отразява някакво ново и безнадеждно състояние.

Най-позитивният извод от доклада може да бъде открит между неговите редове. Отбелязаният прогрес в различни области показва, че човечеството бавно, но неотклонно изгражда глобално съзнание. За първи път в историята повечето хора по света осъзнават, че всички сме „в една лодка”, зависими сме един от друг и трябва да се научим да живеем заедно.

След всичко това би трябвало да бъдем поне предпазливи оптимисти за бъдещето. Прогнозните стойности на индекса 2012 State of the Future, който обобщава показателите в доклада, сочат бавно, но стабилно подобрение през следващите години. Изводът на неговите автори е, че като цяло след 10 години човечеството ще живее по-добре от днес.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ