Соломон Паси: Имаме нужда от съвместни, стратегически проекти със САЩ

Соломон Паси: Имаме нужда от съвместни, стратегически проекти със САЩ

Соломон Паси: Имаме нужда от съвместни, стратегически проекти със САЩ

- Г-н Паси, като традиционен домакин на форуми с публични изяви на американските посланици в България имаше ли нещо, което ви изненада в речта на посланик Марси Рийс миналата седмица?

- Лекцията на посланик Рийс потвърди констатацията, че през последните 23 години отношенията между България и САЩ се развиват възходящо и динамично. Но всеки професионалист разбра и друго: в тези отношения има огромен неизползван потенциал, който сме длъжни да впрегнем за доброто на двата народа.

Имаме нужда от 2-3 стратегически проекта, подкрепени от правителствата на двете страни, които да издигнат сътрудничеството ни в далеч по-висока орбита. Това може да са проекти във военната, ядрената и енергийната, космическата или в сферата на киберсигурността. Но при всички случаи тези проекти трябва да имат добавената стойност на споделено ноу-хау в авангардни технологии, така необходими за развитието на Европа и света.

За добро или зло, обаче, инициативата за подобни стратегически проекти е изцяло в полето на българския премиер, а през последните 4 години той не се възползва от това. Очакваме следващото правителство и следващите 4 години...

- Как смятате, дали в рамките на дипломатическия мандат на настоящия американски посланик у нас ще се реши въпроса с премахването на визите от страна на САЩ за български граждани?

- За пръв път поставихме въпроса за визите през 2003 г. на тогавашния Държавен секретар Колин Пауъл. Тогава тази тема звучеше като табу, а днес - 10 години по-късно - тя изглежда брадясала, така, както изглеждат и темите за Шенген и Еврозоната, по които отново топката е изцяло в българското поле. Не се съмнявам, обаче, че посланик Рийс е напълно добронамерена и можем да разчитаме на нейната компетентност по този въпрос.

- Какви нови приоритети си поставя Атлантическият клуб в отношенията САЩ-България?

- Вече споменах, че искаме да видим няколко стратегически проекта между двете страни, отговарящи на нивото на близост помежду ни. Членството на България в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) е проект, по който САЩ могат да ни подкрепят - но пак при условие, че си напишем домашното! А дълго отлаганато ни членство в Еропейската Космическа Агенция е пречка за развитие на отношенията ни с НАСА. Разбира се, искаме да видим България специализирана в някои авангардни профили на НАТО - напр. авиация, военна медицина, разузнаване, киберсигурност - за което също бихме разчитали на тясно сътрудничество със САЩ.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ